Prosvetni glasnik

1 С 0 ПРОСВЕТПИ ДОБРОТВОРИ

п дј -уги ученици да слушају, осем друштвених чланова, било је по 8 у оба полугодпшта. Теме реФератима биле су ове: «Карактер дрзкавног уређења и управе Русије у XVI веку», «женски типови Достојевскога" , «Народно образовање и књиЈкевност за народ». ( ,Градови у Русији и јкивот н.иховог становништва у XVI веку». „0 звездама падалицама®, «0 животу и природи у калмучким степама" — Бнблиотека овога друштва бројала је до 1 Јануара 1 8 80. год 1910 дела у 3.142 свеске, добијала 11 руских и 12 иностраних периодских издања; све се готово књиге добивају поклонима; новчана средства друштву су долазила од чданских улога и од сума, добивених за продају друштв. издања н библиотечких дублега; тим се новцем наручују и повезују књиге и журнали. До 1 Јан. 1 880. било је у каси 153 р. и 83 к. (до 1 Јан. 188 5, била је 20! р. и 54 к) — Друго је ученичко друштво на университегу ђачки „Физико -математички кружок." Његови се скуповн држе по нарочитом допуштењу председника друштвеног, професора Петрушевског, обичпо у аудиторнји физичког кабинета. У пр. 188 5.

год. било је скупова свега 12, на којима су прочитана 4 3, делом самостална ученичка рада , а делом извештаји о прочитаним делима научним. Од целокупног броја ових прилога била су 3 3 из чисте математике (анализе и геометрије). — Као и прошлих годииа ђачки Физико-математички кружок издавао је и ове године <( записке ученика Физичко-математичког Факултета«. Журнал је излазиоу табацима, и издање још није довршено. \ изашлим већ табацима, има око 1 2 повећих чланака ученичких. Број унисника на журнал био је 9 8. Издаци друштвени билп су: 1. на држање скупова н 2. на издавање журнала ; за прво је утрошено 58 руб. и 8 0 кон. а за 9 штамп. габака изашлих (( 3аппсака» по 500 егземплара нздаго је око 24 5 рубаља. Факултет је издао овом кружку 200 руба.ва помоћи за ово издање. Кружок има и своју малу библиотеку, састављену од иоклоњених књига, које му нриложише г.г. проФесори петроградског п кнјевског унпверсптета. Царскн петроградски универснтет ступио је 188 6 у 08. годииу свога живога,

ПРОСВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ

Ове године 14. Јануара на. Св. Саву посетиоци основних школа учинилп су и прилоге школама. Тако : 1. У теразијској мушкој школи пало је прилђга 124-80 динара а у теразијској женској школн 12 3'50 динара. 2. У палилулеким школама 12 3• 7 0 динара. 3. У савској мушкој школи 1 5 4• 5 0 динара, а у еавској жепској школн 1 8 8• 5 0 дииара.

У корист ђачког фонда у Вел. Градишту. — Пок. Петар Братинчевић, бив. ћурчија из Великога Градишта, завештао је Фонду сиромашних ђака у Великом Градишту, своју каФану са зградама и едиком, која иостојн у истом месту.

Поклон у књигама. — Ђорђе Недељковић, председник општине и О/гојан Тајсић, механџија из Мноковаца (окр. руднички ) поклонили су две књиге: (( Познавање Прнроде за ученике III разреда", да се раздаду сиромашним ученицима миоковачке школе.

У школи Ново-Ханској. — На Св. Саву ове године иосле свршеног водоосвећења и сечења колача и остале свечаности, присутни гости следујући иримеру г. начелника среског и његовог особ.ва, приложили су на помоћ сиромашним ученицима исте школе 17 динара и 50 нара.

У Александровачкој школи ириредили су наставншш на Св. Саву ове године забаву, на којој је пало чистог прихода 5 5• 9 5 динара, која је сума одређена иа помоћ сиромашним ученнцима.

У Брзој Паланци на забави, коју су наставници ирнредили на Св. Саву ов. год у корист Фопда сиромашних ђака, пало је чистог прихода 06'40 дииара.

У ШКОЛИ бањанској У округу ваљевском посетиоци школе на Св. Саву ове године приложили су 7 1-50 динара у корист касе школске.

У ШКОЛИ ТОПОДСКОЈ. — На Св. Саву ове године по свршоиом црквеном обреду ирославе свегосавске у школи тоиолској присутии гости приложили су 42 дииара и 85 пара иа помоћ сиромашиим учеиицима исте школе.

Г. Јован М. Петровић, свештеник, поклонио је школи тополској једну карту — планигл об — у вредности 10 динара и икону Св. Јована Крститеља у вредности 2-50 динара

Издање и штампа крал.евско-српске државне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. Сими^