Prosvetni glasnik

160

иросветни добротиори

коши привиритн у башту, и иије се хтела смириги, док их није на њихно место отерала. Тапо је мачки бида новерена стража над непоиупшим тицама, те сада она врши ту дужност на потпуно задовољство. Свака непослушна кокош мора се с њом рачунати. Сем тога овој се мачки никако не допада да кокош лута по улиди. Чим је опази, одмах је шчена за врат, и поред свега очајничког одупирања кокошињег, мачка се неће смирити, док је не однесе газдарици својој У кујну. Није могуће не признати јаку основаност тврђења, да би се вештачким одбирањем оних способности и наклоиости, што се местпмпце јављају код животиња, могли постићи огромни резултати, како за зоотехнику, тако и за сеоско кућење у опште, а понајвише у земљорадњи и баштованству. На пример, један овакав случај. Извесне Феле лозе јаче се одупиру лозиној ваши (Филоксерн) него друге. Гајећи брижљиво ту особину и ностуино иреносећи је с колена

на колено, могућно би било временом из вести расу лоза, што се не боје Филоксере, оеако као што је и овци дислејској придата иодношљпвост баре. Од кад се почела обра^ивати цвекла у Француској, од тога доба је почела ова биљка давати два пут више шећера, а то све културом и одбирањем. То је исто и са травама, код којих се и производња хранљивих материја може одбирањем знатно повећати, као год што може до крајности опасти занемаривањем овога одбирања, у чему на жалост наша земљорадња даје много убедљнвих и тужних прпмера. У овоме смислу требало би нашем сеоском кућењу скрепути особиту пажњу на горепоменуто спгурно оруђе за самосталну израду својих благородних раса, а не ограничавати се на готове туђинске расе. Ну значај вештачкога одбирања још се тако мало у свету цени, а сама је идеја још толико непонуларна, да ће ауторова нрорицања остати дуго само лепа ирорицања.

ПРОСВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ

— Посб1иоди школе миличинске о Св. Сави ове године поДарили оу да се да сиромашним ђацпма иоте школе 18 динара.

— Посетиоци школе прељинске о Свет. Сави ове годипе приложили су свега 504 0 динара, и г. Жоста Скондеровић,, секр. начелства, дао је 9 комада. календара пољопринредног друштва да се раздаду одличнчм ученицима ге школе.

— Посетиоци школе дубске о Св. Сави ове годиие у корист оснивања школског Фонда подарили су 14 0 динара.

— Посетиоци школе јабучке о Св. Сави ове године ириложили су на сиромашне учеиике исте школе 15-30 динара. — Посетиоци школе домуепоточке о Св. Сави ове године нриложили су па сирогне ученике 25-45 дииара; и г. Тимотије Ђорђевић, срескн начелник, нослао је неколико кутија пера, 1 туце плајвазова и увлака за пера, неколико лепих слика,

једну малу карту Србије и две 1 бележнице да се раздаду сиромашнам добрим ученицима, и 1 књигу кЂорђе Кратовац" за школску књижницу.

— Г. Мита Стојановић, адвокат из Ннша, кад је са својим сватовима свратио због јаке знме у школу малчанску, подарио је сиромашним ученицима исте школе 11 дннара.

— Посетиоци школе суводањаке > Свег Сави ове године приложили су на сиромашне ученике 3 6'70 динара.

— Г. Сима М. Јовановић. свештеник из Беле Реке на дан своје славе Св. Јована приложпо је на сиромашпе ученике школе липодишке 4 динара.

— Госпођа Милка В. Обрадовић.ка, удова из Шапца, ириложила је (( Добротворном Фоиду шабачке ниже гимназије" 100 дипара.

— Пок. Светозар Р. Николић., бив. трговац из Шапца приложио је иред смрт своју „Добротворном Фопду" шабачке ни&е гимназије 100 дин.

Издаље и штампа краљевско-српеке државне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. Симић