Prosvetni glasnik

31*

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

243

Р а е п и е министра просвете и црквених послова

Свима начелништвима и управи вар. 1еограда и Ж. Пека Уиутстиом, које ее даје надзорницима за прегдед основних шкода на краЈу шкодеке године, нрепоручује ее између остадога свагда још и то : да надзорници обраћај у нажњу на број ученика који понављају разред и да се уверавају, да ди Јв понављање разреда користидо учедику иди не, и има ди какве разлике између ученика који понављају и оних који не понављају разреде. Неки шкодски надзорници доставили су ми, у својим извештајима, да им ова наредба одузима знатан део времена с тога, што наставници и наставнице у „школским дневницима" (прозивницама) не бедеже оне ученике и ученице који понављају разреде, те да то надзорници могу одмах сами видети и да се ие морају о том на исниту извештаватм од наставника иди наставнице. Да би надзорницп у напредак могли одмах видети, који ученици и ученице ионављају разреде, нашао сам за иотребно наредити ово што иде : 1. Ако ученик или ученица ионавља ирви нут разред, онда ће се иоред имена у „примедби* записати само реч „ионавља".

2. Ако ученик или ученнца понавља разред ко други пут, онда ће се у „нримодби" записати поред имена речима : „ионавља ио други иут". — Ово је потребно нарочито ради тога да би надзорници могди тачно вршити раснис од 22 Октобра 1884 год. ПБр. 11.408. 3. Ако ученик или ученица не понавља разред због неспособности, већ из ма каквих других узрока, на пример, због дуготрајне болести или због дуготрајног изостајања, онда ће се то у „примедби" бедежити речина: „ионавља разред због дуготрајне болести" или „због дуготрајног изостајања". Све ове иримедбе пмају се од сада заиисивати у школски дневник одмах у почетку сваке школске године, чим ее имена ученика или ученица запишу у школски дневник, а за ову годину, чим ова наредба стигне. Начелништво ће доетавити од ове наредбе цо један комад свлкој шкоди. ПБр. 3475. 24 Марта 1887 год. У Београду Министар просвете и цркнених послова Мил. КујунџиЂ, с. р.

Заишшк Главног Просветног Савета

САСТАНАК СССХХХ 28 Јануара 1887 год. у Веограду Били су: иредседник Ст. Д. ПоповиЋ; редовни чланови: др. Ник. Ј. ПетровиЋ, Мих. ВалтровиЋ, Свет. Вуловић, Јован Жујови-ћ, Ђ. Козарац, Момчило Ивани-ћ, Др. Милан Јованови-ћ; ванредни чланови: др. Лзуб. Недч-ћ, к. Црногораи,, Живко Поповић, Мијаило Ђуровић, Бор. ТодоровиЋ, Ср. Ј. Стојковић и Никола Поповић. Деловођа и ванредни члан, Мил. МарковиЋ. I Прочцтан је, примљен и потписан записиик 329-ог састанка.

II Прочнтано је иисмо г. Министра аросвеге и црквених аослова од 16 ов. м. ПБр. 441, којим се извешгава Гдавни Просветни Савет, да је нов „Посдовник Просветиог Савета* одобреи и да се од сада но истоме Савет има унрављата. Ово одобрење новог пословника Савет је нрнмио к знању. III За овим је дошло на дневни ред питање о набављању књига за поклањање ученицима основних школа.