Prosvetni glasnik

290

РАСПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦР.КВЕНИХ ИОСДОВА

Постављења и разрешења од дужности наставника основних школа Ајстом министра лросвете и црквежжх послова

I Постааљени су: у ваљизском округу: г. Сава Милошевић, гимназиста, за заступника учитеља у Вабрежју, 21 Аирила ове год. ПБр. 4622. гђа Софија Бујдипка, бивша учитељица, за учитељицу I одељења II раз. мушке шеоло у Ваљеву, 15 Априла ове године, ПБр. 4864. У КРУШЕВАЧКОМ ОКРУГУ. гђца Даринка Јовановићева, учепица IV разреда пшназије, за застуиницу учитеља у Велућу, 9 Априла о. г. ПВр, 4102. II Разрешени су: у београдском округу: гђца Љубица Балаицкова, учитељнца у Америћу, а која је у Вишој женској шеоли вршила дужност помоћнице, 10 Априла ове год., ПБр. 4145. по молби.

у кн.ажевачком округу : г. Стеван СавиИ, застуиник учитеља у Лалинцима, 27 Аирила ове г. ПБр. у крагујевачком округу : г. Илија Бадивојевић , учитељ у Вагорици, 25 Априла ове године, ПБр. 4708 ио молби. у пнротском округу: г. Стомислав ГенчиК, застуиник учитеља у Дојкинцима, 16 Априла о. г. ПБр. 4381, као недостојан учитељског иозива. У и р л и: Светозар Ђор/јевић, учитељ I одељења II раз. школе у Александровцу, у крушевачком окр., преминуо је 7 Априла о. год. Драгиња Стеаанови&ева, учитељица школе у Забрежју, у ваљевском окр., пременула је 16 Аирила ове год., носле дужег боловања.

Р а е п и е министра просвете и црквених послова

Свима окружним начелништвима и удрави вароши Веограда и Мајдан-Пека Ј државној штампарији израђена је карта Евроие по системи Еипертовој у размери 1 : 4,000.000 са најновијим границамајевропских држава. Карта је израђена за употребу у школској настави. Оастоји се из 9 великих листова, а може се добити и са штаиовима за вешање о дувару. Цена јој је 8 динара. Нека начелништво, односно уирава, изволи наредити одборима школским у своме нодручју да ову карту одмах набаве за сваку основну школу. А у местима где има више одељења школских има се иста набавити

за свако поједино одељење у коме се учи земљонис Европе. За неизвршење те наредбе биће одговорни школски одбори, односно њихови председници. У исто време, начелништво ће, односно унрава, наредити одборима нжолским да за све школе, и за сва одељења школска, набаве карту Србије од државне штампарије, ако је досад већ нису набавили. ПБр. 4339. 15 Априла 1887 год. Ј Београду Министар просвете и црквених послова Мил. Кујунџи^ с. г.