Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

331

Заиисник Главног Просветног Савета

САСТАНАК СССХХХШ 20 Марта 1887 год. у ВеоградгЈ Биди су: аредседник Ст. Д. ПоповиЋ; редовни чланови: др. Ник. Ј. ПетровиЋ, Мих. Валтрови^ћ, Свет. ВуловиЋ, Јован Жујовић, Б. Козарац, УВуб. Ковачевић, Момчило Иванић, др. Милан Јовановић) др. Н. Милаш, архимандрит; вапредни чланови : др. Љуб. Недаћ, К. Црногорац, Михаило Ђуровц-ћ, Бор. Б. ТодоровиЋ, Ср. Ј. Стојковић, Никола Поповић и М. АнтоновиЂ. Деловођа и ванредни члан, Мил. МарковиЋ. I Прочитан је, примљен н потписан записпик 332-ог састанка. II Прочнтано је иисмо г. Министра аросвете и црквених иослова од 17 ов. м. ПВр. 12974, којим се уиућују Главном Просветном Саиету на преглед н оцену неколике гпмнастичке справе, што пх је ионудио г. Вела Д. Дајч трговац овд. молећи да се ове справе препоруче за потребу основних школа, п изјављујући да би пх могао набављатн по јевтину цену. Савет је одлучио: да се умоле г. г. др. Никола Ј. Петровнћ, др. Мил. Јовановнћ и Марко Антоновић да ове справе прегледају и Савету реФерују. III Прочитано је аисмо Госи. Министра иросвете и црквених иослова од 17 ов. м. ПВр. 12973 којим се упућују Главном Просветном Савету на прегдед и оцену две кл\пе (скамије), које је миннстарству поднео г. Бела Д. Дајч, трговац овдашњи, молећи, да се ове клупе препоруче за потребу основннх школа, и, изјављујући, да, ако би се примнле, могао бн их но јевтину цену набављати за школске онштине. Савет је одлучио: да се умоле за преглед и оцену ових клупа, иста госиода, која су одређена за преглед гимнастнчких справа од истога понуђача. IV Прочитано је иисмо Госи. Министра иросвете и црквених иослова од 14. ов. м. ПБр.

3090, којим се упућује Главном Просветном Савету један примерак »Правила о писменим задацима у школи" за ученике гимназија и реалака, внших и нижих, н позива се Савет да прописе ових правила прегледа и претресе, и, да на основу стеченог искуства, предложи измене у истима. Савет је одлучио: да се умоле за преглед и измену ових правнла г, г. Ђ. Козарац, Ср. Ј. Стојковић и Момчило Иванић.

Прочитапо је иисмо Госи. Министра иросвете и црквених иослова од 13 ов. м. ПБр. 2956, којим се упућује Главном Просветном Савету на преглед н оцену Демијска Технологија" за учепине реалака, коју је нанисао и у рукопису аоднео г. Гаша Милошевић технолог, с молбом да му се ово дело откупи и о државном трошку штампа као учебник школски. Савет је одлучао: да се за преглед и оцену овога дела умоле г. г. Спма Лозанпћ нроФесор Велике школе и Јосиф Шмит предавач београдске реалке. VI Прочитано је иисмо Госи. Министра иросвете и црквених иослова од 11 ов. м. ПБр. 2816, којим се упућује Главном Просветном Савету сведоџба г. Василија Н. Петровића, који је свршио природно - математнчки одсек философског Факултела Велике школе, и позива се Савет, да ову сведоџбу нрегледа и оценн: има ли овај кандидат прописану квалиФикацију за насгавника средњих школа п за које предмете. Пошто је сведоџба у Савету прегледана, одлучено је: да г. Василије Н. Петровић има нрописану квалиФикацију за наставника средњих школа за предмете прпродно - математичке групе. VII Прочитано је иисмо Госи. Министра иросвете и црквених иослова од 10 ов. м. ПБр. 2773, којнм се унућује Глакном Просветном 42*