Prosvetni glasnik

386

ЗАПНСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВКТА

Да би ее стадо овим злоупотребама на пут и да би ее озбиљно и доследно изврттпт л и ирописи закона о монополу државне штампарије, нагаао сам ее побуђен наредити следеће : Да долицијске власти одмах ирегледају сво књижаре и дућаие у своме иодручју, у којима се продаје хартија и да се увере, има ли у истима ма какве врсте хартије, што није моноиол државне штампарије. Нађу ли се при томе прегледу ма код кога уиражнења, цртанке, диктандо, ТЈећип^зћеИе и т. д., да нису израђене у државној штамиарији, власт ће према таквим лицима најстрожијс ностунити ио пропису члана 4. закона о монополу државне гатампарије. Данае је наређено и евима директорима средњих школа, да строго пазе код својих ђака на употребу немонополисане хартиј е, па гдегод какав елучај оиазе, да га испи- :

тају и с места мееној полицијској власти достапе. Начелнпштво ће доставити овај распис сваком гаколском одбору и учитељу у томе округу и наредиће свима уиравитељима и учитељима основних гакола, као и одборима гаколских општииа, који за школу »уиују потребе школске, да никакву другу хартију не трогае осим моноиолисане. Где год опазе какву другу хартију код деце, одмах ће то доставити иолицијским месним властима, које ће са продавцима по закону иоступити. Нека се начелништво — управа — најстрожије стара о извршењу ове моје наредбе. ПБр. 4735. 28 Апрпла 1887 год. У Београду. Министар просвете и црквених послова Мил. Кујунџи"ћ, с. р.

Заиисник Главног Просветног Савета

САСТАНАК СССХХХУ 15. Ачрила 1887 год. у Ееограду Били су: иредседник Ст. Д. Поповић; редовничланови : др. Ник. Ј. ПетровиЋ, М. ВалтровиЋ, Свет. ВуловиЂ. Јов. Жујовић, Д>уб. Ковачевић, Момчило Ивакић, др. Милан Јованови^ћ, др. Н. Милаш, архимаадрит; ианредни чланови : др. Љуб. Недц-ћ, Жив. Попови-ћ, Бор. Б. Твдорови-ћ, и Ср. Ј. Стојкови1н, Деловођа и ванредни члан, Мил. Маркови-ћ. I Прочитан јеицримљен занисник саветски од 334-ог састанка. II Прочнтано је аисмо г. Министра аросвете и црквених аослова ПБр. 4112, којим се позива Савет да изволи изабрати иотребан број кандидата за надзорнике основних школа за ову школску годину. Савет је оддучио: да се изабере један одбор од чланова Савета и да се исти умоли да састави списак лица, која ће се иредло-

жити г. Министру као кандидати за надзорнике. У овај одбор изабрани су: г. г. др. Ник. Ј. Нетровић, Ђ. Козарац и Љуб. Ковачевић. III Прочитано је аисмо Госа. Министра аросвете и црквених иослова од 15 ов. м. ПБр' 4374, којим се познва Савет да му изволи предложити известан број стручних кандидата за надзорнике средњих школа за ову школску годину. Савет је одлучио: да кандидацију лида за надзорнике средњих школа изврши исти одбор коме је Савет иоверио кандидацнју надзорника за основне школе. Као нов члан одбора за извршење ове кандидације нзабрат је још и г. Јован Жујовић нроФесор Велике школе. IV Прочитано је аиемо Госа. Министра аросвете и црквених аослова од б. ов. м. ПБр.