Prosvetni glasnik

169

Према овоме што сам казао издази, да се датннска граматика, коју је израдпо за гимназије г. Владимир Малина , одликује међу осталпма ове врсте својом краткоћом, простотом, знанственом израдом и практичном употребом, те мислим, да ће она одговорити свима захтевима наставног плана, којп се мислп увести у наше средње школе. С тога сматрам за дужност преноручити је Главном Просветном Савету. 4. октобра 1893. год. У Београду. С особитим поштовањем, Спира Калик, проФесор I. беогр. гимнизије. Савет је усвојпо мишљење г. г. реФерената и одлучио: да се „Латинска Граматика", од г. Вл. Малине, може примити за школску књигу. Г. г. реФерентима одређено је на име хонорара свакоме по шесет (60) динара. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 581-ви 8. децембра 1893. г. у Београду. Билп су: аредседник : Стојан Марковић ; редовни чланови: Ст. Ловчевић, С. М. Лозанић, д-р Мил. Јовановић —Ватут, Стев. Давидовић, Срет. Ј. Стојковић и Л. Лазаревић. Пословођ: Мил. Марковић. I. Прочитан је и ирпмљен записник нрошлога I астанка. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. послова, од 3. овог месеца, ПБр. 21.699., којим се ппта Савет за мпшљење о квалификацпји г. ЈеротиЈа Ј. Тоааловића, свршеног ученика Ведике Школе. Савет је прегледао сведоџбу овога кандидата, и, пошто се уверио да има из два предмета слабе оцене, одлучио: да се г. Тоиаловићу не може признати квалификација за предмвача у средњим школама. III. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 2. овог месеца, ПБр. 21.541., којим се шаље Савету на оцену молба г-ђе Драцросвктни гдасинк 1894.

гиње, удове М. Петровића.која нуди мпнпстарству на откуп два дела свога пок. мужа, и то: „Пијаћа вода", и „Земља у Бачкој". Пошто су некн чланови Савета изјавили да су им ова дела позната као добра, п предложилп да се могу откупитп, то је Савет, усвајајућп њихово мишљење, одлучио: да се оба поменута дела могу откупити за књижнице средњих школа. IV. Прочитано је иисмо г. министра просвете п цркв. послова, од 3 овог месеца, ПБр. 21.696., којим се шаље Савету молба г. К. Црногорца, проФесора у пензији, којом моли да се његово дело „Ботаннчар" одузме од садашњих реФерената и да другима на оцену, пошто се у садишњих реФерената налази више од две године дана, па још није прегледано. Савет је одлучио: да се позове г. Јакшић, ироФесор Велпке Школе, да ово дело врати Савету, па да се оно за тпм упути на оцену г. С. Тројановићу, проФесору. Другп реФеренат осгаје и даље г. Ж. Ј. Јуришић, проФесор. V. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. послова, од 3. овог месеца, ПБр. 21.679., којим се пита Савет за мишљење: да лп би, по предлогу управе државне штампарије, требало откупити „Граматичицу за II и III р. основне школе", од г. Жив. П. Спмића; да ли би се и „Граматичица за IV р. осн. шк.", од истог писца, могла примити и откупити за школску иотребу, као и, најзад, о том, којем бн циљу могао послужпти старији уџбеник в Српска граматика", од 1887. године. Савет је одлучио: да би требало прво потропшти „Граматику за основне школе" од 1887. годипе, која је државно издање, а докле се она не потроши забранити употребу граматичица, које су приватно издање. Према овааом гледишту, Савет се није хтео нн упуштати у оцену питања о откупу граматичица. VI. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 26. пр. месеца, ПБр. 21.173., којим се шаље Савету на оцену дело „X. Епперта Стара ГеограФија за ученике средњих школа; први део : Азија и АФрика", у српскоме од г. Б. Кнежевпћа, проФесора.

23