Prosvetni glasnik

214

СЛУЖБЕШ1 ДЕО

у подунавском округу: за заступ. уч. I р. оси. шк. у Кораћици Шилева БлагојевиЛева, сврш. учен. В. Ж-. Шк., с исп., 1. апр. о. г.; — за заступ. уч. I и 1. од. П р. ос.н. шк. у Стојнику Десиина БојиновиКева, сврш. учен. В. Жен. Школе, с исп., 1 апр. о. г.; — за заступ. уч. II р. (?сп. шк. у Лугавчинтт Зорка ЂорђевиКка, пређ. уч., 1. апр. о. г.; у рудничкод округу : за стал. учит. I п II р. осн. шк. у Јежевици Јелисавета ЖивковиЛева, сврш. учен. В. Ж. Шк., с исп., 8. апр. о. г.; у ужичкои округу : за заст. уч. IV р. осн. ж. шк. у Ужицу Шилева НешиИева, сврш. учен. В. Ж. Шк., с исп., 19. апр. о. г.

Преиештаји Претписом Министровим премештени су: у моравеком округу: за уч. IV и III р. 2. одељ. осн. ж. шк. у Параћнну Даринка КрстиЛева, уч. I р. осн. шк. у Ћићевцу, окр. крушевачког, 4. апр. о. г., по молби; у подунавском округу: за уч. II р. осн. шк. у Лугавчини Јелисавета Исаковипева, уч. осн. шк. у Врчину окр. истог, 1. апр. о. год., понотреби; — за уч. III и IV р. осн. шк. у Осипаоници Драгомир ЂорђевиК, уч. II разр. осн. шк. уЛугавчини, истог окр. 4. апр. о. г., по молби; у тимочком округу : за уч. II, III п IV р. осн. м. шк. у Ласову Живојин ШладеновиК, уч. сва 4 р. осн. м. шк. у Доњој Г>ел.ој Реци, истог округа, 16. апр., о. г., по модби; — за уч. II и 111 р. осн. ж. шк. уЉсову Анђелија Шладенови%ка, уч. осн. ж. шк. у Доњој Бслој Рецн, ист. окр., 10. апр. о. г., ио модбп; — за уч. сва 4 р. осн. м. шк. у Доњој Белој Реци Драгољуб СтевановиИ , уч. II, III п IV. р. осн. шк. у Ласову, истог округа, 16. аир. о. г., но молби; за уч. осн. ж. шк. у Доњој Белој Реци Полексија СтевановиКка, уч. II и III р. осн. ж. игћ. у Дасову, 16. апр. о. г., по молбп.

Разрешења Нретиисом МиннстровЈШ разрешени су: у моравском округу: Данило ШиишК, уч. осн. птк . у Милутовцу, 13. апр. о. г.; у подринском округу: Светозар Д. ИантелнИ, уч. осн. шк. у Слепчевићу, 16. апр. о. г.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА од<луд;а о иопиту приправница за женскиручни рад, упу&ена Управитељци Више Жен. Школе у Београду. Последњих година нагомилало се толико женскиња, које су иоложиле пред .комисијом испит из женског ручиог рада, или се јављају као кандидати да им се одобри полагањо тога испита, колико је савршено ненотребио за подмирење потребе у просветној струцн, на коју ови кандидати, јављајући се за полагање испита у тој школи, поглавито и аспиришу. Како положај овпх учитељица женског ручног рада у средњим школама није до сада стално уређен ннкаквим законом или ирописом овога миннстарства, то с.е до сада за полагање овога испита иримало свако лице без разбора и без икаквих квалификација. Отуда је и дошла ова нагомиланост у кандидатима, као ]1 то, да су за учитељице женског ручног рада у средњим школама постављане п такве личиости, које, сем положеног испита пз женског рада н основнога школовања, нису имале иикакво друго веће школомање, н по самоме ствариом знању п писмености стајале су чес/го иута ниже од самих ученица, које су оне имале да уче. Желећн да подигнем нивб онштег образовања ових учитељица и кандидата за женски ручни рад и да дам ирилике да се могу спремити п комнетовати доцније за места учитељица женског ручног рада у средњим заводима само таква лица, која ће по сиоме вишем образовању имати ауторптета код својих ученица, као и да сузбијем ову нагомиланост кандидата, који сс јављају за иолагање исиита из женског ручног рада, чинећн тиме досаду и министарству п тој школн — одлучио сам за сада, да се за иолагање исиита из женског ручног рада у тој школи не може више примити ниједна женска, која није свршила Бишу Женску Школу. Извештавате се о овоме ради знања и управљања. ПБр. 8068. 13. априла 1896. г. У Београду. Министар аросв. и цркв. иослова, Љ. Ковачевић с. р.