Prosvetni glasnik

С Л У Ж В Е

Н И Д Е 0

491

у округу подунавском: Драгољуб РадојичиК, уч. у Ионовићу, 7. ов. иес., због војске; — Драгутин БојиЛ, привр. уч. у Л ипама, 1. ов. мес., и Милан Љ. ПоиовиЛ, привр. уч. у Коларима, 16. авг. о. г., по молби. у округу пожаревачком: Божидар Петрански, привр. уч. у Јасикову, 1. ов. мес.; — Димитрије СтевановиЛ, привр. уч. у Жагубици, 7. ов. мес., због војске; — Љубица ОбадовиКка, уч. у Дубокој, 1. ов. мес.; — Паталија ЦветановиЛева, уч. у Вдашком Долу, 5. ов. мес., по молби; — Никола РистовиК, привр. уч. у Божевцу, 1. ов. мес., због војске, и Никола СелиК, привр. уч. у Сиракову, 7. ов. мес., због војске. у округу рудничком: Владимир БемиЛ, привр. уч. у Калањевцима, 26. авг. о. г., по модби и Михаило М. ПетровиЛ,уч. у Рудници, 28. јуда о. г., по молби. у округу тпмочком: Анка Дунђерскова, уч. у Краљ. Селу, 18. авг. о. г.; ■— Митар Бјели/1, приврем. уч. у Оснићу, 1. ов. мес., и Сава ПиколиЛ, приврем. учитељ у Вражогрнцу, 1. ов. мес. у округу топличком: Станко ПетровиЛ, привр. уч. у Конџељу, 10. ов. мес. у округу ужичком: Ранко АлексиК, привр. уч. у Душковцима, 3. авг. о. г., по молби.

У М Р П И: 7. авг. о. г. умрла је у Ужицу Бишеслава ПетронијевиАева, учитељица каранске основне школе, а 31. истог месеца умро је у алексиначкој болници Сава СавиК, учитељ књажевачке основне школе.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА

Окружним начелницима Расиисом овога министарства од 17. Фебруара о. г. ПБр. 2595, препоручено је начелништву да извести све школске одборе у своме подручју, да ће се од почетка, идуће школске године у I. разреду употребљавати Буквар са Читанчицом, који је израдио г. Мих. Јовић, учитељ. Ну, како уз тај Вуквар иде и Словарица, коју је такође израдио г. Јовић, препоручујем начелништву да понова нареди свима школским одборима у своме подручју, да се са ученицима I. разреда пре, него што се пређе на рад са Букваром мора свршити Словарица, по упутству, које је г. Јовић израдио, и да сви ученици I разреда морају

исте набавити. У приправним разредима се такође Словарица има употребљавати. НБр. 10555 13. августа. 1897 год. Београд. Министар иросвете и црквепих иослова, Анд. Николић с. р.

Директорила гимназија Да би се Француском језику, коме је расписом министра просвете и црквених послова од 20. септембра прошле годиие ПБр. 20707, одређено три часа у У разреду, сада начинило места и у У1 разреду, без преоптерећивања ученичког нашао сам за потребно, до коначног решења питања о наставном плану у нашим средњим школама, наредити: да се и у VI разреду обустави настава слободног цртања, а да се од Немачког језика и Зоологије одузме но један час, што ће чинптп четири часа недељно, који ће се датн Француском језику. У исто време и Француском језику у V разреду додаће се један час од Минералогије с Геологијом те да и у том разреду Француски језик има четири часа. Да би се пак оним ученицима V и VI разреда, који би добровољно желели продужити наставу Слободног Цртања дала могућност за то одобравам да се за такве ученике распоредом одреде два часа недељно, које ће ученици оба та разреда имати заједнички. ПБр. 11888 15. августа 1897. год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Анд. НинолиЋ с. р.

Директорила гимназија По саслушању Главног Просветног Савета одлучио сам, да се Француска Граматиха за V разред гимпазија, од г. Павла Поповића нроФесора, употребљава као школски уџбеник у нашим средњим школама. Препоручујем Вам да о овоме известите дотичне наставнике, а да саопштите и ученицима поверене Вам школе ради њихова знања и управљања. ПБр. 3994. 12. септембра 1897. год. у Београду. Министар аросвете и црквених иослова, Анд. Николи-ћ с. р.

просветни гдасник 1897, г.

64