Prosvetni glasnik

СЛУЖБВИИ Д К 0

2. Где тих спискова нема, или су избрљаии, ноценани итд., ту ћс се за сваку школу добавити нећи број пронисаиих табака за ове снисковс и сашити и .1и укоричити за читав низ година, па ће се у тај нови списак ионисати све књиге и стварн шкодске или преписати из старога, на потписан од примаоца и предаваоца чувати у архиви. 3. Ако се која књига ноцепа или ако која ствар постане неупотребљива, то ће се о томе известити шкодски одбор и он ће донети одлуку, да се она урасходује. Тек по одлуцн школског одбора п с позивом на исту одлуку моћи ће се каква књига или ствар. у примедби у списку урасходовати. 4. Нри увођењу управитеља — односио учитеља у дужност школски ће одбор у самом списку означити шта је истом предато на руковање; а тако исто при разрешавању означиће да је исти све ствари исправно предао којима је руковао, или поименце забележити шта није предао, како би се могла наилата тражити. 5. Свака нова књига пли ствар уводиће се у списак одмах, чим се добави, и то под бројем који је на реду. Само оне ствари које се брзо троше (као креда, мастило итд.) неће се уводити у сиисак. 6. Сиисак књига водиће се одвојеио од списка ствари и учила; а од списка књига одвојено сиисак књига школске књижнице (за учитеља и околину) ц одвојено списак књига дечје књижнице. ПБр. 4702. 6. марта 1898. год. Београд. Министар аросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

€вима основнил школама Одлучио сам, да се ири свима основним школама у Краљевини Србији оснују дсчјс књижнице, које ће сс уирављати по овим нравилима. 1. За свако одељење основне школе — мушке или женске — изузимајући прве и друге разреде — установиће се учсничка књижница за то одељење. Као одељење сматра се онај разред или они разреди, у којима ради један наставник. Али ако је у ком месту један разрсд подељен на више одељења, то ће сва та одељења једног разреда имати једну књижницу. 2. Циљ је дечјих књнжнпца, да се ученицнма пружи одабрана поука и забава у вези са ихколском наставом , те тиме нотпомогне душевни развитак у деце, особито по селима и код сиротнијих ученика.

173

3. Дечјом књижницом једног одељења руковаће учитељ-ица дотичног одељења нод непосредним надзором школског управитеља. У случајевима другог става тач. 1. руковаће у служби најстарији учитељ дотичног разреда, или кога они изберу. 0 њима ће се водити исти онаки списак као и о књигама у књижници за учитеље и за њих ће одговарати. 4. Сваки наставник-ица стараће се, да се ученицима-ама с времена на време дају књиге из ово књижннце на читање у вези с оним што је у настави обрађивапо, а ио прочитању увераваће сс, јесу ли исти садржину разЈмели. 0 томе ће водити нарочити списак, с назначењем, коју је књигу који ученик или која учепица прочитала. У тај ће спнсак сами ученици уписивати кад су и коју књигу узели на читање, а на крају књижничар ће бележити кад је враћена. II књижничар и сви наставници дужни су унућиватн децу у томе да књиге чувају чисго. 5. За ове дечје књижнице ће сваки школски одбор нредвиђати за целу школу извесну суму издатака у буџету, а школско веће биће дужно, да ту суму раснодели за поједине дечје књижпицс своје школе. 6. За дечје књижнице набављаће се нрво књиге, које нреиоручи министарство просвете и црквених послова, а сем тога н оне, које одабере учитељско всће дотичне школе на предлог учитеља-ице дотичног одељења. 7. Прн распореду књига за поједина одељења учитељско веће ће се обзирати на ступањ духовне развијености ученика-ица дотичног одељења као и на сродносг садржнне с грађом, која је наставним нрограмом пронисана за дотично одељење. 8. Књиге, које би се као поклоп добиле за дечју књижницу, уносиће се у исту тек ако их учитељско веће прегледа и за књижницу прими ; иначс се враћају дародавцу. Ако би се у досадањој школској књижницн иаходиле књиге, које би биле иодесне за дечје књнжнице, то ће их учитељско веће одмах одвојити н завести у засебан списак; а у староме их превући и нод паноменом забележити нод којим су бројем заведене у пови списак. Наређујем свнма школским одборнма и свима учитељима-ицама основних школа да се но овоме уирављају. ПБр. 5232. 25. марта 1898. год. Београд. Мипистар иросвете и иркв. нослоеге, Андра ЂорђевиЋ с. г. »•«- —