Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Бр. 10

ОКТОБАР 1898.

XIX

СЛУЖБЕНИ ДЕО

ми АЛЕКСАНДАР I. по милости Божјој и вољи народној , 1?рахЉ Србије 11гоглашујемо и објављујемо свима и свакоме да ЈЕ нагодна скупштина решила и да смо ми цотвгдили ii иотв1>'бујемо: ЗАКОН 0 ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА У ЗАКОНУ 0 ЦРКВЕНИМ ВЛ.АСТИМА од 27. ангида 1897. год. Члан I. Члап 6. да се измени овако: „У Краљевини Србији иостоје ове епархије: 1. Београдска Архијепископија, састављена је из округа: подунавског, пожаревачког, моравског и крагујевачког, без гружанског среза, који да припадне жичкој епархијњ Столпца је београдске архпјеиископије у Београду. 2. Жичка епархија састављена је из округа: ужичког и рудничког са гружанским срезом крагујевачког округа, и трстеничким крушевачког округа. Столица је жичке епархије у Чачку. 3. Нишка енархија састављена је из округа: нишког без среза бањског, који да припадне тимочкој епархији, топличког, врањског, пиротског, и крушевачког без среза трстеничког. Столица је ове епархије у Нишу. 4. Тимочка епархија састављена је пз округа: крајннског и тпмочког и среза бањског округа нишког. Столица је тнмочке епархије у Зајечару. 5. Шабачка еиархија састављена .је из округа: подринског н ваљевског. Столпца је шабачке епархије у Шапцу. Овим епархијама управљају архијерсјекн епискони. пгосветии гдасник 1898. г.

Београдском Архијепископијом управља Архијенископ Београдски и Митрополит Србије. Члан II. Прва алинеја члана 226. да се измени овако: Годишња је систематична плата Архијепискона Београдског и Митрополита Србије 15.000 динара, а епархијских епископа по 1.000 динара. Осим тога Архијепископ Београдски и Митрополит Србије има и годишњи додатак 7.500 а епископи по 1000 динара. Члан III, Члан 244. укида се. Члан IV. Овај закон ступа у живот од дана кад га Краљ потпнше. Препоручујемо Нашим министрима,: просвете и црквених послова и Финансија, да овај закои оонародују и о извршењу се његову старају; властима пак заповедамо да но њему поступају, а свима и свакоме да му се покоравају. 29. јула 1898. год. у Нишу.

(М. П.) Видео и ставио државни печат, чувар државног вечата, Министар цравде, К. Н. ХристиЂ с. р.

Александар с. р.

Министар цросвете и црквених иосдова, Андра Ђор-ђевиЋ с. р. Министар Финансија, Стев. Д. ПоповиЋ с. г.

УКАЗИ МИНИСТАРСКОГ САВЕТА

ГЛАВНИ ПРОСВЕТНИ САВЕТ У име Њег. Вел. Краља, указом Министарскр.р^.-т^ч* Савета од 10. септембра ове год., на предло^^-'нпстра проспете и црквенпх иослова, а на \< члана 6. и 7. закона о уређењу Главног Цросве^-"' \бЗ I.

' Ш'