Prosvetni glasnik

618

1895. године, уредио Богољуб Јовановић, реФерат од П. М.; Свидарство, од Јоце Марковића, реФерат од проФ. П.; Иовине из наставе и пауке; Рад у гаволи и за гакоду; Школско кретаае; ИроФесорско Друштво; БиблиограФија и ирикази; Некролог: ј Паун Спасић; Вовчежић; Исправка.

Каб(атш ује8И1к, часонис за средљс ш 1:0.10. На свијет издају: главин уредник Др. А. Муспћ, кр. свеуч. проФесор и сууредник 0. Кучера, кр. реално гимн. проФ. у Загребу 1898. Изигала је прва свеска књиге седме, у којој су ' ови прилози: И. Ј. Кавањина „Богаство и убоштво", од др. М. Шерцера; Хрватсви као наставни језик у гимназији, од Г. Лукарића; Филологија п логика у средн>им гаколама, од др. С. 'Гроиша; Нов доказ Кугелмајерова поучка о чуњосјечпицама, од Ј. Мајцена; 0 пресјеку двају праваца, који се сијеку под малим кутом, од М. Зделара; Разматрања о тумачењу брзине, од М. Оначића; Елементи Максвелове теорије електрицитета, од Љ. Иванковпћа; Књижевне обзнане; Раане биљешке.

Школски Цјесник, стручни лист земаљске владе за Босну и Херцеговину. Уредник Љубоље Длустуш. Сарајево. Земаљска Штампарија, 1898. Изагала је за ову годину свеска пета и гаеста (уједно) са овом садржином: Дјечија психологија данашњег времепа, од Јелице Бјелић-Бержанџпковске ; Класичне штудије и млади народи, од Милана Шевића; Из дневника једие младе учитељице, од Марка Мутића; Из школске праксе, од Феликса Барушпћа: Како ћ& учптељ удесити, да му се поука о стварима не провргне у поуку о ријечима; Теорија просторучног цртања на основу геометријског обликословља, од Алојзија Студничкога; Геогра®ска имена, од Милана Марска; С ђацима кроз Босну-Херцеговину, Црну Гору, Далмацију, Јадранско море, Истрију и западну Хрватску, од Драгутина Франића; Примјери практичне наставе, стране евијета и обзор, од Адама Пејића; Фидософи.ја у древних Хелена, од Љубоја Длустугаа; Руска педагогика у XVIII вијеку; Иедагошка смотра; Популарно — научни чланци, Купке; Педагогаке мрвице; Листак; Службени додатак.

Учитељ, иедагошко књижевни лист, орган Учитсљског Удружења. Година XVIII. Власник и издавач Учитељско Удружење, уредник Дим. Ј. Соколовић, учитељ у Београду. Београд. ПГгампано у Државној Штампарији Краљевине Србије, 1898. Изагала је свеска за сеитембар, прва за ову годипу, са овом садржином : Морадно васинтање у родптељској кући, од II. М. Спаспћа; Најсавргаеније гаколске клупе, од Мих. Станојевпћа; 0 дсчјим лажима, с Француског од проФ. Р. Агатоновића; Из историје народне гаколе (наставак), с руског од Г Б. С. Којића, учитеља; Закон о народним школама; Извештаји са курсева: ручног рада и пољопривредних у Тоцчидеру, Букову и Краљеву; Школско кретање у | свету; Књижевност ; Просветни записи; Учитељско Удружење; БиблиограФија ; Претплатницима ,. Умитеља."

Учитељски Несник, независни учитељски лист. Урођујо и издаје Јов. Максимовић, учитељ у Београду. Годиаа V. Изашле су свеске 22. 23. н 24, са овом садржином: Како може школа помоћи да сс код ученика развпје иојам о иравичности и милосрћу, од Р. Огњановића, учитеља; Поглед на нови закон о народним школама, од Оригена; 0 учитељевој правичности, од П.ЈУГ. Стој., учит.; 0 вредности нагаих удружења, од Оригена; Учитељска црва слава; Записи, ирибрао Оригеи; Листак: Јубидарна изложба у Бечу, превео Ориген; Кратке вссти; Претплатницима.

Голуб, лист за српску младеж. У октобру су нзагали број 15. и 16. са овом садржином: Савјети, од Крајишника; Све се може само кад се хоће, нриноведа српској младежи Душан Ђурић: Слога, несма Српчета Мухамеданчета; Васа Крстић-Љубисав; Српски и часно, песма од Родољуба; Чувајте се непознатог друштва, од Мирка П. Поновића; Синуће зора, свануће дан, песма од Васе Лахорског; Гамхен, биљка на острву Сокотори; Сахат, песма од Р. М. Тасића; Покајао се, од Р. М. Тасића; Бијел Вилиндар, иевма од Родољуба; Драги господине уредниче нашег дичног „Годуба", десма Чика Васе-Љубисава; Нашсм „Голубу", песма В. Лахорскога; Највеће звоно на свету; Деда — унуку, несма Мирка Војвођанина; Жеља, од Р. М. Таснћа; Јунаков гроб, песма Илије Г Б. Будровца; Гласник; За нопуњавање; Сваштице; Новс књиге и листови. Српски пчелар, орган за српске пчеларе. СрКарловци. Штампа Српске Манастирске Штампарије. Год. 111. Изишао је број ирви, у коме су овп нрилози: Краљица -ј- Јелисавета; Теодор Богдановић; Безматак и назови магица; Моја амернканка; Читаоцима „Сриског пчелара"; Изјава; Пабирци. Свима читаоцнма, који се баве ичеларењем, преноручујемо овај лист. ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Госнод. Благоје -/. ШиљеговиК , свештеник блажевско-бораначки и члан одбора гаколе блажевске изводеоје подарити књижницама: „школској" н „ђачкој" сто (100) комада књига разне садржине и вредности. Овај цењенп поклон најбоље црта племениту душу, а п његову љубав на сирам ове школе, којој је он двогодишњнм неуморним радом служно као члан одбора, а у исто време је и трајни и жнви сведок његова рада. Одбор му, у име своје и својих ђака, тонло захваљујс на овоме поклону.

За пријатељске услуге, указане наставницима и ученицима иожаревдчке гимназије, приликом овогодишње екскурзије, директор те гимназије сматра за своју ирпјатну дужност, да и овим путем нзјавп своју топлу захвалност овој госиоди : Стојану Павловићу, председнику