Prosvetni glasnik

76*

ковчежиђ

595

1.) План целокуине наставе. (Треба да се пошље провпиц. савету 4 недеље пре ночетка школске године.) 2.) Преглед иохађања и броја ђака у току ирошлог семестра — 1 \ даиа по истеку истог. 3.) Преглед иохађања у текуЛем семестру 14 дана по почетку истога. 4.) Писмени задаци исаита зрелости — 4 недеље после усмених испита. 5.) Табеларни иреглед исаитаних абитуријената (матуранада) — Октобра. 6.) Саисак ириаравника, који се вежбају у заводу — сваке поломше годпне (о Ускрсу и Михољудне). 7.) Извештај о ироменама у иерсоналу у току шк. године — 1. иовембра. 8.) Сиџсак наставника, који би у случају мобилизације морали наиустити завод — прве иоловние октобра; накнадне допуне априла сваке год. 9.) Уиравни извештај о стању завода, аерсонала — сваке треће године. 10.) Саисак матуранада, који се иријавише за исаит; њихова карактеристика — 4 недеље нре почетка ппсменпх иснпта. 11.) Сиисак благодејанаца и ученика, који су ослобођени од алаЛања школарине — сваког семестра, првих 14 дана. 12.) Извештај школски (штампан) у прописном броју примерака — најдаље 14 дана по свршетку школе. Осим ових иериодских сниса, дописује се директор са означеним надлештвом у свакој важнијој прилици и потреби завода, тицало се то персонала, здравственпх прплика завода, дидактичних или дисциплинарних одредаба. Директор уводи у дужиост иово постављепе наставиике ношто ноложе заклетву. Њему је дужност, да свакоме наставннку повери оне предмете, који спадају у његову струку. У случају смрти или одласка једног наставника, дужан је директор одмах јавити за какву му струку треба наставник и има ираво и сам да предложи нознато лице, које би подесно и способно за то било. Он даје наетавницима, у случају потребе, осмодневно одсуство и не реФсрише о томе старијој власти; за дуже рокове обраћа се провинц. Савету за одобрење п јавља како ће часови дотичног наставника бити заступљени замењивањем. Директор води надзор над прииравницима; пази да ли посећују нредавања своје струке и да ли се довољно вежбају. Он их упознаје и са целокупном школском организацијом, те им саветима и упутствима у свакој прилици иде на руку.

Ученике, који ступе угимназију (или реалку), испитује директор сам или одреди поред себе још неке наставнике у ту цељ. У припремну школу се примају ученици, који су навршили 6. годину, а у најпижи разред гпмназије — 8ех1а (наш: први) они, који су наиунили девету годину; ну у случајевима, где је ђак и физично и душевно довољно развијен, може директор да направи изузетак све н ако је дотични ученик и пола године млађи. За веће разлике у годинама мора да одобри иокрајпнски школски Савет. Директор сам заводи у школски албум (главну књигу) сваког иримљеног ђака: његово име н презпме, дан, годину и место рођења, народност, веру, сталеж, име и стан родитеља или стараоца, школу и разред, који је дотле похађао. Ученици, који долазе са стране, дакле чији родитељи не живе у месту, морају имати нарочитог надстојиика, који треба да је у стању, да води строг надзор над свима корацима ђачким. Избор таквог стараоца не само што ваља саопштити директору, него је ђак дужан да се подвргие директоровом одобрењу или неодобрењу избора стана и стараоца. Тај поступак важи у пруским школама још од 1824. године! (Мша1епа1-Уег1и§ип»' уош 31. ЈиИ 1824.) То исто важи, разуме се, и у случају промене стапа или надстојника (старатеља). (Наставиће се)

ГЛ.АСОВИ 0 ШКОДАМА

Школе у Србији Број уписаних ученика у државним средњиш школама. — У почетку ове школске године уписало се у једаиаест државних средњих наших школа 3585 ученика и ученица. Овај је број овако распоређен по школама и разредима : (Види таблицу на 596. страни). Највнше се, дакле уписало, у Гимназију Краља Александра — 806, а најмање у Гнмнааију Св. Саве — 95. Највише у први разред — 847, најмање у осмп — 111.

Шкоде у Српотву Гишназија у Дон.ој Тузли. — У ночегку ове школске године отворена је гимназија у Доњој Тузли. Сад је ово трећа сродња школа у Босни, јер их је до сада било само у Сарајеву и Бања-Луци.

ШкОсле у Русији Школа за домаћице. — Близу Петрограда ове јесени се отвара у Русији женска школа за домаКице. У овој ће се школи сељанке учити млекарству, живинарству, воћарству, вртарству и ичеларству. Школа