Prosvetni glasnik

В И"

ла поуку, а да о о и врло досадвога, ј ..Јњу нојединих дужности. У овом .љижица није без замераи. У њој с до д)а!о, износе два цримера, али врло неподесна И из једиога, и из другога примера само се су, велииим натезањем може извести поука, да ваља поштовати (иоштивати , како всди нисад) благослов родитељски. Колико је и како јо деиих; и поучних примера за ово у нашој историји. Бда; је ваљало покупити и изнети иред омладину мЗого пре, но нричати о великоме светитељу Сергију или о векоме раснусноме сину, који се, из мало необичних побуда, враћа с кривога иута. Ни језик у свој књижици није добар, па и слика, онаква каква је, могла Џ изостати. Врло бисмо се радовали, ако би се нродужило издавање књижица религиозпо-моралне садржи^ иарочито снремљених за омладину, али бисмо т лелн, да буду тако спремљене, да их омладина у истини чита, и да иоуке из њих ирима.

Савети сеоској учитељици. Од М. Големови&ке. Београд. Штампано у Државној Штампарији Краљевине Србије, 1899. 8°, стр. 26. Чланак М. Големовићке Савети сеоској учитељици, штамнан нрво у Просв. Гласнику, нрештампан је у овој књижици, о трошку Фонда Димитрија Николића Беље. * Ботаничка башта „Јевремовац" у Београду. Од Жив. Ј. ЈуришиИа. У Београду. Штампано у Државиој Штамиарији, 1899. 8 Џ , стр. 43. И ова радња, иосвећена усномени Др. Ј. Панчића, оснивача Ботаничке баште у Србији, и Ст. Т. Јакшића, првога управника Ботаничке баште „Јевремовца", штампана је прво у Просветном Гласнику и отуда оштамнана у књижицу нод горњим натнисом. Ово је писац пропустио поменути у овој књижици. * Боери. Слике из живота и обичаја Боера. Српски од Љ. С. Београд. Штамнарија Павловића и Стојаиовића, 1899. 8°, стр. 41. Борба, која се води на афричкоме југу између Енглеза и Бура (Боера) изазвала је нарочито ннтересовање за Буре: њихову историју и њихов живот. Овом књижицом хоће се, да се у најкраћим нотезима прикаже историја Бура и да се оцрта-

, лоуку Малп, * 6 - 11 47. & ;Ка; В;кт:рсеније, . чс рускога иревод!. судбине, од И. А. Гончарова, с рускоц_Дра'| 'утии Поповић; Слога међу Хрватима и Србима не.кад и сад, од Јована Живановића; Октобар, несм, а Мллете Јакшића ; На обали, несма Алексе Шанти, ћа; Опорављеник, од Франсоа Копо-а, с Фраацускст Велизар Ј. Митровић; Г. Руиарац и Монтенеп ,)иаа (ноговор); Чика Јова српској деци: Молитва наше мале Данице; Чика Љуба Змајови; Славујегч * 0 , од Змаја Јована Јовановића; Пабирци из жив(јта Змаја Јована Јовановића, од Др. Илије Огњањовића; 0 Арсенију IV Јовановићу Шакабенти, лекп ије из историје карловачке митрополије, од проФ. Милутина Јакшића (свршетак); Ковчежић: Биједни људи Милана Будисавл>евића, Стара иисма, Книшевно белешке, Просветни и друштвени гласник, Белешке о уметности.

Зора, лист за забаву, иоукј и књижевност. Власаик и уредник Јован Дучић. / У новембарској свесци 01аи су нрилози: Слава добротвору срнске књиге! (^имитрију Стаменковићу) из „Бранкова Кола" ; Пр-рд светосавске бесједе, од Сарадника; Кад ја умр\->м, иесма Драгутина Ј. Илијћа; Прича о срцу, баадда (из једне старе кронике), од Боже С. НиколајевиЈ.ч, Ашиклије, иесме Османа А. Тзнкића; Последња ружа песма М. Радовића; Бундаш, од Бранвовинск.ог ; Бели коњ, слика из Новог Тараскона, од Ива^а Иванића ; Погранични стражар, од Жана Ришпена, превео Леша; Полу-срећни, од Ивана Иванића; Мој слијени нријатељ, скица Лудвика Јакобовскога, нревео Доб. Бакћћ; Фраициско Сарсеј, од РудолФа Лотара, превео Ј. II.; Нисма (из Цариграда), од Наггу-а; Оцјене и прикази: Стихотвореша А. С. Пушкина, Са Влтаве на Нишаву, и Роујез! кпј1ЗеупозМ ћгуа1;вке 1 вгрнке; Кроника: Књижевност (срнска), Кратке вијести, Умјетност, Библиогра$ија.

ДомаКнца, орган Женског Друштва и његових иодружина. Одговорни уредник Душан Л. ЋокиК. Изишао је једанаести број са овом садржином: Психички живот сна, од Др. Рудолфа Ајелера, превела 0. Г.; Освета, од Милке Гргурове; 0 заиимању женскиња (из страних књига): о женском ручном раду, превела X. Г. Р.: Рад Женског Дру-