Prosvetni glasnik

СЛ.УЖБЕНИ ДЕО

541

Овим ће се не само добити неколико нових радних дана школских, него ће се помоћи и намери: да сви ученици дочекају крај школске године на окупу не растурајући се пре времена. Предавања нека се врше по распореду а с оннм наставнициМа који нису заузети чланством у одбору за испит зрелости или за нижи течајни испит, ма да се и ови последњи предавања могу ослободити само у дане када су заузети испитом. И сам пак нижи течајни испит треба из разлога горе поменутих помаћи кодико је год могућно ближе самом завршетку школске године. Директори ће од сада увек уз распоред течајних испита слати министарству и образложени иредлог којега дана да се заврше предавања у повереној им школи. ПБр. 4144. 5. маја 1900. год. Београд. Министар просвете и црквених послова, Андра Ђорђевиђ с. р.

( пима директорима средњих школа (Нова правила о шивеш течајнош испиту) Како су изменама у Закону о средњим школама од 6. јануара ове године унесене нове основе у одредбе које говоре о нижем. течајном испиту, то сам, према измењеним члановима 47. и 48. Закона о средњим школама, прописао нова Правила о нижем течајном испиту, која Бам се у прилогу шаљу, и према којима ће се о_д сада вршити нижи течајни испит. Овим се правилима замђњују она која су прописана 28. јануара прошле године ПБр. 999. КПБр. 3946. 2. маја 1900. год. Београд. Министар просвете и црквених послова, Андра Ђорђеви-ћ с. р.

ПРАВИЈ1А 0 НИЖЕМ ТЕЧАЈН01 ИСПИТУ У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА '

1. Они ученици IV разреда средњих школа, који сврше тај разред а желе продужити школовање у вишој средњој школи, полажу нижи течајни испит. 2. Нижи течајни исиит полаже се: а) из српског и немачког језика и математике — у гимназији и реалном одсеку њеном; б) из српског, немачког и латинског тезика у хуманистичком одсеку гимназијском. 8. Из осталих предмета ученици не полажу испит, већ се оцена годишњег усреха IV разреда уноси у сведочанство о нижем течајном испиту. 4. Ученици се испитују из сваког предмета посебице, у размацима бар од једног дана између предмета. 5. Течајни је испит: из српскога језика писмен и усмен, из осталих предмета само усмен.