Prosvetni glasnik

256

НРОСВЕТНП ГЛАСННК

Пок. ЈКивко је с нсобично рсткнм жаром н вољом радио као професор Вслике Школе н успео је, да се за кратко време истакне као један од најбољнх млађих професора у правноме факултету наше Велике Школе. Оп је код својих ученика био један од најомнљенијих им наставника. Уз своје школске послове ЛГнвко је са успехом радио н на науди, и овај његов рад био је п плодан и успешан. Већн су му радовп : 0 сразмерној реирезснтацији мањина у народном ирсдставништву и активно и иасивно ираво (у Браничу за 1899. годину); Историја иравосуђа, од Де Кулашка (превод); Римско ариватно ираво и његов утицај на јевроиска законодавства и иравничко образовање (1890. године); Нови законик о кривичном иостуику за Босну и Херцеговину , критичка студија (1893. године); Јавно међународно ираво, од Брантана Сорела (нревод с францускога, 1893. године); Држава старога века, од Де Куланжа (превео с нроф. Б. Прокићем, 1895. године); Римско јавно ираво, од II. Вилемса (прево^ с француског, 1898. годнно); Лрви међународни адвокатски конгрес (1899. године); Римско ириватно ираво, св. I, лично и нородично право (1899. године) и св. III, Наследно право (у пггампи). За своје књижевне н научне радове одликован је о Цветима 1899. године, орденом св. Саве IV редом, а био је н члан бер-

лннскога „1п1егпаМопа1. Уегеш^ипд 1'. Кес111з\У188епзсћаЛ ипЈ Уо1кб^1г18сћаЛб1ећге". За прерано умрлнм Живком жале не само његовн рођацц и пријатељи, већ и многобројни ученпци и други ноштоваоцп његова јавнога рада. Нека му је вечан номен! * I Јосип Торбар. — Хрвати су изгубили једаога од најодличнијих својих људи. 13. јуна ове годнне умро је у Загребу Јосии Торбар, директор кр. велнке реалке у мпру и председник Југословенске Академнје знаностп и умјетности. Пок. Торбар је рођен 1. аирила 1824. годпнс у Крашићу, од сељачкнх родитеља. Свршио је Богословпју у Загребу, па после фплософнју у Бечу. Био је професор а после и днректор у кр. великој загрепској реалци, у коме је звању остао до 1891. годнне. Бавно се поглавито природним наукама и био је илодан књнжовни раднпк. Многе своје научне радове штампао је у Јагићсву Кпјкеушкп а ио том у Кас1и Ји§оз1ауепзке Акас1еппје гпапози 1 шпје1поб(л. У својим науч^ним нословима радио је путем ин дукције. Торбар је умро у 77. годпни живота, оставивши себи у своме народу, многобројннм својим радовима, вечити спомен.

„Просветни. Гласник" излази у месечним свескама од 8 и впше табака, на великој осмини. — СтАЈЕ годшпње : за СРБПЈУ 12 динара, за ДРУГЕ земље 15 ДИНАРА (фРАНАКА). ПРЕТИЛАТА СЕ ШАЉИ УпГАВИ ДрЖАВНЕ ШтАМПАРИЈЕ КрАЉЕвппе сгбије у Б еограду. рукоппси се шаљу уредништву (миннстарство пго" СВЕТЕ II ЦРКВЕНПХ ПОСЛОВА У Б ЕОГРАДУ ). О НП СЕ , НА ЗАХТЕВ ПИСАЦА , ВРА'11АЈУ.

ОДГОВОГНИ УРКДПИК ПЕТАР Ј- ПЕТРОВИЋ

ШТАМПА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА