Prosvetni glasnik

436

ЛРОСВЕТВИ ГЛАСНИК

за жпвот; јер се при грађењу наставнога плана морају пспунити и иедагошки и хигијенски захтеви, и још се уз то иорају задовољпти неке нарочите потребе, као што су нпр. националне и практичне потребе. Гимназија не спрема ученпке само за будући научни рад, него она даје општу спрему и за доцнијп уметничкн рад, па и за техничке струке. С тога се план образовања гимназијске омладине тешко извршује, п зато се сразмерно мален број ученика може посветити чисто научним студијама.

УПОРЕДНА АНАТОЖИЈА КИЧМЕЊАКА По бе&епћаиег-у и др. написдо Бг. ВОЈИСЛАВ Ж. ЂОРЂЕВИЋ. ванредни професор В еј. Ш коле. (3.)

Нри испитивању ових непотпуних хомологија служи нам за мерило орган, који се налази у нримитивном стању и од њега одређујемо шта је други орган задобио или изгубио или у колико је другог заменуо. 2). 0 развитку организама. а) Најаростији облици живота. Рго1л8(л. Прве почетке органског света налазимо у оној великој груии мајушних организама, које називамо аротисте. Ма да су облик и животнп појави ових мајушних организама веома разноструки, ипак имају то заједничко, што се налазе у најпростијем стању, чиме се разликују од животиња и биљака. Али у неких протиста примећујемо већ и такове знаке, који нас подсећају било на биљке било на жнвотиње. Тако, у неким случајевима, ови најнижи организми окруже се чврстом опницомј којом се одвоје од спољњег света а у другим случајевима остану или слободни без опне или пружају наставке те тако ступају у везу 'са околином. У првом случају добијају карактер биљног света а у другом приближују се више животпњској организацији. Између обеју ових екстрема, има ипак безброј много облика, у којима се граница не може сигурно одредити. С тога је Наеске1 имао врло сретну мисао, кад је ове најнпже облике скупио у особиту групу протиста (1866). Од ових иајнижих облика ми ћемо узети да посматрамо оне, који у много тачака изгледају, да су претходнпци типског животињског света, а у исто су време, на најнижем ступњу развијћа. То су тако зване Рго^озоае или ираживотиње (81е1>оМ 1841). „животиње, у којих, као што вели бЈећоМ, разни листови органа још нису оштро одлучени, а чији се неправилан облик и врло проста организација дају свести на једну ће-