Prosvetni glasnik

б е л е ш к е

787

Ово писмо, које је ишло из руку у руке у многобројним преписима, јавило се сада у посмрчету, раду чувеног Физиолога проФ. Прејера: „Наш цар и школска реФорма" (БгезЛеп, Веу1 ип<1 Кеттегег.) Оно се јавља као весннк оне цареве речи, изговорене 4. и 17. децембра 1890. год. на берлинској школској конФеренцијн у корист васпитања омладине.

Смањиван.е сунчевог пречника. — Чувени астроном Роберт Гелт, који је цео свој живот посветио изучавању нашег дневног светила, дошао је до врло жалосног закључка: маса сунчана сваки дан је мања. При том је Гелт први тачно израчунао смањивање сунчевог пречника. Он се дневно смањује за 22,859 сантпметара. Ну пошто је сунчев пречник врло велики, то немамо разлогадасе због тога узнемирујемо. Али ипак нема сумње да сунчев пречник сваког столећа бива мањи за 8 километара. За време Виргилија полупречиик његовог великог круга био је за 80 километара већн од садашњег, а 8600. године биће равно два пута' мањи. Лако се може израчунати да такав ужасан губитак сунчане масе одговара смањивању сунчаног пречника. 8600. године људи неће имати ни сунчане светлости, нп сунчане топлоте; њихове страшно раширене очи изићи ће из својих шупљина, као у жнвотиња, које живе у дубоком мраку морског дна. Воће неће моћи да зри; све ће биље ишчезнути; снага п живот мало по мало оставнће земљу. Наивни ће људи можда рећи да се можемо угљем користити, да се не смрзнемо. На несрећу, у то време угља неће бити — не, он ће већ биги много раније потрошен. Нећемо се моћи покрпти ни кожом животињском, јер ће онда и све животиње бити већ давно истребљене. Идрхтећи од хладноће човечанство ће молити за последњи сунчев зрак да може з 7 мрети. Али ни тога зрака неће већ бити.

Забрана ношења мидера. — Угледајући се на саксонског министра просвете, који је избацио мидер из свију подручних му женских завода, угарски министар просвете одлучио је да забрани ношење мидера у угарским женским школама, јер тај део одеће спречава слободу кретања девојчицама и шкоди њиховом фнзичком развитку. У исто време биће прописано за сву школску младеж одело налик на блузу. Само учитељице имаће право да носе мидере.

ПРЕГЛЕД ЛИСТОВА И КЊИГА

листови Босанска Вила, лист за забаву, поуку и књнжевност. Власник и уредник Никола Т. Кашиковић. Сарајево. Бр. 7. Садржај. Пјесме: Воци Которској, од К, — На Ђурђевскп уранак од-Драг. Г Б. ТуФекџића — Дивна ти је... од Јелене. — Приповнјетке: Послије пет годнна, новела Пере Јовановића. — Принцеза ЂеФерли ханума, превео Милан Ј. Бајић.— Поука: Кнез Сумбатов Јужин (са сликом). Неколике биограФСко-библиограФске белешке, од Дан. А. Живаљевића. — Српске народне умотворине: Смрт Смаил аге Ченгића, из збирке Ст. Р. Делића. — Помогао му Бог п свето крсно име, срнска народна приповетка из збирке Н. Т. К. — Српске народне здравице, забележио Драго К.