Prosvetni glasnik

16

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

ваш тромесечни извештај достављаћете ми засебиим актом и најиаљу неуредност председника и благајника шкодских одбора и у погледу издавања станарине наставницима, да бих могао принудити их да уредно врше своју дужност нрема овој мојој наредби. ПБр. 16216 24. декембра 1901 г. Београд. Мииистар просвете и црквених иоелова, Лз. Ковачевић с. р.

Свима шкодским надзорницима У последње време учестале су жалбе наставника народних школа, како им се у министарству не одређују периодске повишиде плате и ако су молбе с прописном таксом на креме предали својим школским надзорницима. Поводом ових жалби утврђеноје, да,м'олбе неких учитеља с таксом нису ни доспеле до министарства, већ да их нестаје у путу од надзорника до миннстарства. У исто време онажено је у министарству, да на завоју какве пошиљке стоје по две три нумере аката, али кад се завој отвори, нађе се да по једног акта нема. Да се не би оваке и друге сличне неуредности дешавале наређујем Вам: 1) да учитељске молбе с таксом за периодске повишиде Ви лично спроводите министарству аманетном иоштом; 2) да строго пазите на то, да у завоју писама буду сви они акти, чије су нумере изнесене с ноља на завоју; 3) да наредите свима учитељима и учитељицама у Вашем подручју да се ни зашта не обраћају министарству непосредно него увек преко свога школскога надзорника; и 4) да уза сваки предмет, који спроводите министарству, доставите и своје мишљење о истом предмету. Наређујем Вам, да се тачно по овоме управљате. ПБр. 16073 28. декембра 1902 год. у Београду. Министар просвете и црквених послова, Љ. Ковачевић с. р.

Свила шкодским надзорницима Г. Министар Финансија писмом од 11. овога меседа, ПБр. 1444, известио ме је, да је усвојио моју представку од 7. овог месеца, ПБ. 16, и да је издао потребна наређења: да сви председници општинских судова издају од сада плату учитељима народних школа у самој општин-