Prosvetni glasnik

590

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Црква св. Нвколе је, сада, такође нова црква, подигнута на место дркве св. Николе. Црква св. Сааса (Вазнесенска) је на гробљу градском. То је мала, стара црква. Лепо је сачувана, само јој је живопис уништен а ни запис никакав није поштеђен. Црква св. Јована је изван града. Око ове цркве се скупља сабор 7. јануара — о св. Јовану Крститељу.

В.) Црква Дмитра војводе. 0 војводи Дмитру нема никаквога више номена у народу у Штипским пределима, осем што има цркве војводе Дмитра у селу Кончу (пога. Конче). Ово је село у Радовишкој кази, седам сати далеко од Штипа, а четири сата далеко од Радовиша — на путу за станицу Радовишку на железничкој нрузи Солун — Скопље. У селу Кончу и данас постоји манастир св. Богородице. У цркви манастирској до скораје чувана и показивана илоча са натписом о томе, како је цркву ову подигао војвода Дмитар. Ову је плочу са још неким књигама на пергаменту однео одавде, годипе 1892., неки Ђорђе Нетров бив. наставник буг. гимнасије у Скопљу, и оне се, сада, налазе у бугарским рукама. Неке књиге из овога манастира однео је и садањи егзархијски митрополит у Струмици, Ђерасим. Сељани села Конча скунљају се у манастиру овом о дану цара Константина и царице Јелене и обносе крсте но околним пољима и шумама.

приде кралмвБСтвоу ми в%рнн и многоввздиблжни властелинв кралгевБСтва м и протос$ваств Хрели и св чбстбнимб игоуменомв пр^чистиге Вогородиде хидандарвскик.... и говори кралгевствоу ми, како |вс смидалБ црвкв1> светаго Архаггела оу град-ђ Шипоу и направилБ (с)воимб троудомБ всакими наредами црБквними. ..(Сиоменик Сриске Краљ. Академије, III, 25- 26) и ми држимо да је ово једна иста црква.