Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

621

ПО ЧЛ. 50. ЗДК. 0 НАР. ШКОЛАМА у Београду: Милева Арсенијеви&ева, учитељица на Запад. Врачару у крагујевачком округу: Марија ТодоровиЛева, учитељица у Баточини; у тимочком округу : Милева МарковиКева, учитељица у Зајечару. УПРАЖЊЕНО МЕСТО Претписом г. Министра просвете и црквених посдова упражњено је место: у рудничком округу: Богдану М. Јованови/Гу, заступнику учитеља у Прилнпцу.

7МРЛИ НАСТАВНИЦИ

Сретен ПеливановиК, проФесор гимназије у пензији (8. јуна о. г.). Никола Сели&, управитељ и учитељ основне школе у Кисиљеву, окр. пожаревачког (12. јуна о. г.).

РАСПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКБЕНИХ П0СЛ0ВА

Свима Школским Надзорницима Морално-религиозном васиитању основ је у хришћанској вери. Исповедање хришћанске вере везано је за извесне обреде. Што је јата вера, то је и јаче поштовање верских обреда. Свакоме од нас у живој су успомени разни наши хришћански обреди, које је детињство уиамтило. Они су нераздвојни од појединих празника, и по њима су нам и остали у милој успомени сами празници. У ред тих хришћанских обреда долази и све&ење водице уз велики пост. Онда свештеник уђе у сваку кућу у својој парохији, освети водицу, покропи њоме сву чељад у кући и поучи депој вери хришћанској; а таквој је поуци и најприличније време велики пост. Еако је лепо впдети кад свештеник освећује водицу у учионици, у кругу све саме дечице, ученика и њихова наставника; како је пријатно и деци и нама кад чујемо њихове гласиће кад одговарају на свештеникове молитве певањем: „Господи помилуј", „Подај Господи" ! Па ипак се десило да је један учитељ затварао врата школска испред свештеника, и не допусти да свештеник освети водицу у школи уз велики пост. Тај случај доставио ми је Преосвећени Епископ шабачки, и ја ћу према томе учитељу употребити средства, која закон прописује. Ну,