Prosvetni glasnik
НАУКА II НАСТАВА
733
земљи положен; таквим биљкама треба кореи ископати и то заједно са осталим деловима биљке. Ископати се могу појачим ножем, ддетом или за то подесним ашовчићем. Од једне и исте врсте потребно је ископати 5—6 развијених струкова, ради одредбе и што подробнијег испитиваља. Од дрвећа п шибља довољно је одсећи 5—6 лиснатих гранчица и то једне са дветом а друге са пдодом. Те гранчиде нека су у дужини од једног шш два педља. Кад полазимо скупљати биљке треба, поред ножа за копање биљака, понети и лтшану ботаничку кутију у коју би убрате биљке стављади. ТТли, место кутије може се понети свежањ хартије — Фасцикула удешен за пресовање биљака. Такав свежањ справља се овако: на датпчицу иди корицу од напендекла метну се 2 табака сиве кабасте хартије, по врх ње табак жуте хартије а по врх овога опет 2 табака сиве хартије, па табак жуте, 2 табака сиве и т. д. а по врх све хартије метнс се дашчица или корица од папендекла. Свежањ се на два краја веже ременима иди подебљим канапом. У путу набрате биљке стављају се у жуте табаке свежња, а сива хартија је између жутих табака за то да упија вдагу из биљке те да се ова на тај начин пре осуши и да не побуђави. Кад се носи овакав свежањ хартије и у њему пресују на путу узабрате биљке, онда чим се дође кући треба сиву хартију променити и заменити је сувом. — Ако ди се на пут понесе ботаничка кутија и у њу стављају узабрате биљке, кад се дође дома треба све прикупљене биљке пажљиво из кутије извадити, све их по столу разастрти и тако их поређати, да су истоветне биљке једна до друге, па их онда једну по једну пресовати. За пресовање биљака треба имати обичне кабасте: жуте и сиве хартије, која се и по бакалницама налази и од које бакади праве кесе за своју робу. У жуту хартију мећу се биљке а сива се меће између жутих табака. Кад хоћемо биљку да пресујемо прво метнемо дашчицу иди корицу од папендекла, на њу ставимо 2—3 табака сиве хартије на табак жуте хартије, у који стављамо узабрату биљку, а поврх те опет 2—3 табака сиве хартије, па табак жуте у који се ставља биљка и опет 2—3 табака сиве, па табак жуте а поврх њега 2—3 табака сиве хартије, и т. д. Кад су све биљке пресоване поклопе се дашчицом иди корицом од панендекла. У жутом табаку биљку тако треба наместити да јој ни један део не вири ван табака, а дист и цвет раширити и положити онако како је и у природи био. Ако је биљка већа и дужа од хартије онда је треба пресавити, и то у горњем делу, и метнути је тако иресавијену у хартију. А од много већих биљака треба откинути цвет и пдод са горњим лишћем иди узети гранчицу, а доње дишће са кореном пресовати. Ако је корен дебео иди меснат треба га расећи па само један део, и то обично средњи, пресовати. Јако сочне и меснате биљке као што су чуваркућа, јарич и др. добро је пре пресовања загњурити до цвета у вреду