Prosvetni glasnik

1

ПРЕ ДВАДЕОЕТ И ПЕТ ГОДИНА

1880 године, дакле пре иуних двадесет пет година, кад је портФељ Министра Просвете н Црквених Послова имао наш признати радник на просветном пољу г. Стојан Бошковић, академик и министар на расположењу, почето је издавање Просветног Гласника службеног листа Министарства Просвете. После двадесет и пет година свога трајања и излажења Просветни Гласник на овом месту сматра да му је дужност да се са највећом захвалношћу сети свога оснивача који је, увиђајући потребу једног листа који би се бавио школским питањима, а потпомогнут просветним људима, учинио све да Просветпи Гласник угледа света. На овом месту Просветни Гласник с највећим поштовањем помиње име Стојана БошковиКа, желећи му још дуг и срећан век.

Одлука Министра просвете и црквених послова о оснивању Просветног Гласника гласи : Управи Државне Штампарије о штампању „Просветчог Гласника"

Буџетсшга законом одобрен је, по мом предлогу, иотребан'кредит за издавање званичног просветног диста у коме ће се саопштавати званичне новости, закони и наредбе но струци овога министарства, расписи од опште вредности, школски и књижевни извештаји у области више и ниже наставе, а по могућству и научни чланци о стању и потребама школа и просвете народне. Овај кредит означен је у изводу буџета државне штампарије код позиције „Опгати трошкови." Па да би се извршила намера, која се имала са тражењем и одобрењем овога буџетског овлашћења, нашао сам за добро наредити: