Prosvetni glasnik

IV

нољу. Али овај сам узрок, и ако мора бити врло значајан у очима сваког пријатеља народне просвете није ни гдавни ни једини, због кога се покреће овај часопис. Да у Србији има и више школских дистова који би приватном иницијативои покретани вршили сасвим достојно велики пубдистички задатак свој, ми смо уверени да би и тада овако предузеће било потребно или бар не излишно, као што смо с друге стране и тог уверења, да се и поред овог званичног органа могу и морају временом подићи и приватна предузећа у истом кругу рада. Разлози су наши за то не само у сазнавању великих културних и народних задатака које време и нрилике налажу нашој просветној управи, него нарочито још и у томе што једино овакав лист, који би био издаван од самог министарства просвете, у стању је да упозна нат свст са свима оним радовима, који потичу из централног места просветне установе, или се њему враћају или упућују.

„Просветни Гласник" званичаи је лист. Према томе он ће на нрвом месту доносити све оно што је званична карактера и што према наредби г. Минисгра спада у програм листа. То све саошнтаваће се или онако како је изишло из министарства или дошло министарству, или у изводу краћем и онширнијем према важносги за школу, наставу и науку у опште. 11оред тог замашног званичног дела у овом ће листу бити вазда отворено доста места озбиљном и стручном приватном раду, који би се овамо упутио зарад осветљења којег питања у области науке и више и ниже наставе. По себи се разуме да претрес сваког таког питања мора бити у границама објективности, озбиљности и укусности; јер као што се овај лист не покреће за то да хвалама обасипље оно што се званично уради у иашој нросветној струци, тако исто није му задатпк, да доноси неосноване и страсне наиадаје на оно, што се коме не допада било у уређењу школском, било у управи, научним средствима и т.д. Свака озбиљна, непрнстрасна и иравична критика, написана у чистој намери да се номогне општој ствари народиог образовања, нримиће се и штампаће се у овом листу. Шта више такви радови ће се и награђивати мањим или већим хонораром према унутрашњо.ј вредносги, самосталности у изради и т. д.

Желећи да се овим листом оснује драговољна, .јака и узвишена духовна веза, која ће спајати велики број просвећених умова, а носебице школских радника у нашем народу, како бисмо сви што боље сазнали просветне потребе ове земље и свеколиког Српства, и како бисмо заједничким радом што више припомогли уређењу наших просветних установа, ми апелујемо на родољубље свију наших научника и књиженника, и надамо се да ће се радо и вољно одазвати овом нозиву. Нека уради сваки колико може, аа 11е ее иости&и оно чега смо се ао дужности а у служои књизи и аросвети народној латили.