Prosvetni glasnik

б е л б ш к е

245

изложене укратко' све одредбе, које се тичу начина стављања питања и избора ових пнтања. У овим се уиуствима избегава сваки детаљ, јер се жели, да се довољно покаже индивидуалност како проФесора тако и ученика. Сам статут изишао је у свесци од 31 стране кварт-Формата и садржи поред потребних Формулара све потребне одредбе у 40 параграфа. Као што се впди из горе показанога, овај је статут израђен у двојакој тежњи: да се подигне ниво испиту изрелостп и да се он олакша. Овај нови статут дакле ударпо је средњим путем између два крајња правца: јеанога, који тражи да се испит зрелости сасвим укине, и другога, да се задржи непромењен. [,,2еИзсћпЛ 1 'иг «3а8 Еегг1зс1ш1 \те8еп, 1906., Св. II].

ЈАВНЕ ЗАХВАЛНОСТИ

Народној читаониди, нри школп гдоговачкој у срезу мачванском, иоклонили су дригодна дела за народ ови приложииди: 1). г. Влада Д. Илић, цредседник лозиичког нрвостеденог суда 20 комада разнпх књига. 2). г. д-р Светозар Марковнћ, лекар у Београду, 6 комада разних књига. 3.) г-ђида Перса доч. Јанка Веселиновића из Глоговда, 5 комада разних књига. 4). г. Сергије Поповић, игумаи манастира Раваниде. лист „Српски пчелар" за 1905. годииу као спомен на свога, пријатеља поч. Јанка Веселиновића, књижевиика. Управа читаонице изјављује дародавдима своју срдачну благодарност са жељом да у њиховом поступку не остану усамљени.

Г.г. Михаило Банић, директор у пенсији и браћа му: Глшпа, Миша, Јован и Милан изволе.ш су послати »Фонду сиромашних ученнка-да школе наталиначке« (45) четрдесет и пет динара а тиме су уписали своју добру мајку Станојку за члана добротвора овог Фонда.

Г. Андреја В. Парађашш, трг. из Пољне и народни послаиик, положио је 25 динара утемељачког улога »Фонда сиромашних ученика школа пољанске", за успомену рано умрде му кћери Еристине. Управе школске и овим путем изјављују своју гоплу захвалност дародавцима.

„Просветии Гласпик" излази у месечпим свескама од 6 и вихие табака, на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (фрапака). — Претилата се шаље Уирави Државпе Штамиарије Краљевине Србије у Неограду. — Рукоииси се шаљу уредништву (Министарство аросвете и ирквених чослова у Београду). Они се, на захтев иисаца, враИају.

Одговорни уредник вддд. т. спасојевић штампа К раљиди Н аталијк ул. вр. 82. ДР^ЛВНД ШТАМП