Prosvetni glasnik

Г. К .1 К Ш К К

ЈАВНА 1ЈАХВАЛН0СТ

Г. Јочи МиодраговпА, дроФвсор 113 Београда, изволео је поклонити каижниди лојаиичке школе своје четири књиге : »Дух наставе и васпитање у Србији«, »Мо.ћ насЈеђа'*. »Други мирие босиљков« и »У Вукову завитају«.

Г. Тодор БожиЛ , свештеник ботуњски, као и врошле годиие. оденуо је два сиромашна ђака ботуњске школе и ове године.

Г. Живап ИваповаА, деловођп суда овштине В. Крчмарске, о дрошлом годишњем исииту. доклонио је 5 комада књига »Београд«, да се раздаду одличним ученицима. Г. Василије Павловић, тежак из В. Крчмара, о овогодишљој врослави Св. Саве. иоклонио је три парка онанака; један иар одела, и два туцета ллајвазова, да се разда сиромашним учепицима. ове школе, а за сномен своје нокојне мајке Стане.

.Тош за живота пок. Јованча ЏаџиА, бив. трговац, завевгтао је Фонду си роиашних ученика пиротске гнмназије суму од 100 динара п тиме је ностао добротвор овога Фонда. Г. Филиа Ла Репотијер, велики добротвор сиромашних ученика Пиротске Гимназије и ове је године иосдао унрави гимназије 350 динара. да се '200 динара разда иред Божић сиромашним ученицима ипротске гпмназије а 150 сиромашпим ученицима пиротских осн. школа. Уарава Лиротске Задруге обдарила је са 20 иари обуће сиромашне ученике пиротске гимназије.

Г. Филии Ла Ренотјер, нознати добротвор сриске сиротиње. као и увек,. тако п ове године сетио се сиромашних ђака кладовских школа и иослао 300 динара, да пм се набави одело.

Г-ђа Радојка и г. Радомир МатиП, нисар срески. а за нокој душе и усиомену на с::оју рано нреминулу кћер Милену, приложплн су школи Сонотској десет дипара, за који новац да се куни »карта Краљевине Србије«.

Суд онштине гологлавске у срезу иодгорском окр. ваљевског као и прошлих година: 1908. 1004. 1905, тако и 1906 иснлатио је сав црирез школи гологлавској и но буџету за 1906 годину. Највећа је заслуга за ову марљивост нрема школи Вукашина Ст. Сави&а председника исте онштиие.

1 • Вогољуб Н. МилошевиИ, свештепик сјечо-ријечки, нодарио је снротиим ученицима школе сјечо-ријечке десет динара, да набаве обућу за божићње празнике.

Г. Драгољуб СаасојевиЛ, трговац из Краљева, на дан свог крсног имена < в. Алимиија Столнника — сетио се н сиромашиих ђака краљевске основие школе, те се истог дана унисао за члана утемељача у »Фонду сиротних ђака основне школе у ћраљеву«. са улогом од шездесет дннара.

пгосвктни гллсннк, I. књ., 1. св.. 1907

0