Prosvetni glasnik

360

ироснетин гласник

Дакде, оишти вишак прираштаја стаиовништво представља 18.69 0 / 00 но од тога пада на вароши само 5.59°/ 00 а на седа 20.72°/ СО те се добија горњи број. Не заборавимо да се надазимо лод ударцима германског народа који даје годишњо око 3,500.000 новорођених, н да, и ако већ стар народ, проценат плодности његове показује ЦИФру 37.00 °/ 00 . Дакле, услове за живот у варошима треба олакшавати а не отежавати, исто тако треба уклањати и оне пренреке, које сметају ширењу нородичног живота.

Ми са овим и завршујемо своја расматрања по овом питању уверенн да ће и ова расправа наићи на осуду и недопадање код великог броја читалаца, али тешимо се тпме да така измена мисли може само помоћи општој ствари, а ми смо тврдо убеђени да служимо народу своме и отацбини оваким писањем па ма какве демонсграцнје ириређивали противници нашсг гдедишта. Др. Чед. Марјановпк ироф.

БЕЧКА ИЗЛОЖБА О ДЕТЕТУ. (мисли и утисци са исте) Осим окати сленаца т. ј. осим оних који намерно неће да разуму откуцаје духа времена, сви други не двоуме о томе, да ће овај нов век, у којн зађосмо, имати обележје таких социјадних еволуција, које ће културно људство ослободити оних окова, који га под видом разноврсних примамљивих Фраза спутавају, да само буде ковач своје среће, да своју садашњост и своју будућност спреми обзиром на своје оправдане потребе и погодбе својег битисања и напредовања у једној и другој. Стојећи посред солуција од еводуција миаулих периода своје прошлости, човек је своје погледе махом упирао на све што је од њега удаљено. Тамо је кад добровољно кад под морање тражио земљу обећану својега бољега битисања. А најмање је мотрио на своју најближу околину, свој дом и у њему свој подмладак своју и народну узданицу и будућност. Те прилике, које је борба човекова у животу а за живот све већма погоршавала, проузроковаше и то, да се и о мадишама готово нико није»старао. Осдањало се већином на то. да Бог децу чува, на су ова остављена без свака надзора и неге, на огромну штету и незагладиву бруку дотичних људских средина.