Prosvetni glasnik

102

ИРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Је ли нотребно подсетити на. гестове и интонацију који преводе тврђење, одрицање, нитање, иронију, убеђење у очигледност? Б) Прави аистрактни шрази или оашти изрази. Сваки апстрактни израз је општи израз; реч дрво је општи израз пошто се примењу.је на све дрвеће, на све јединке рода (храст, бреза, ,јел.а); она је апстрактна, пошто садржи особине заједничке свима јединкама рода (корен, дебл.0, грање и лишће). Исто тако речи иас, коњ, човек, итд. Тако гледајући на ствар, све заједничке именице су дакле апстрактне. Али ииа поступности у апстракцији: .једне су анстрактније, друге су мање апстрактне 1 . Да учинимо ове напомене Јаснијима, загонетајмо се. Неко од нас мораће да изиђе из собс и, за то време, ми ћемо заједнички одредити једну реч коју ће он нмати да иогоди. Ми ћемо изабрати, ако хоћете, реч коњ. Кад се наш пријатељ буде вратио у собу, ево питања и одговора који ће се, но свој прилици, измењати између њега и нас:

Дошавши дотлс у свом испитивању, наш пријатељ се више не двоуми: он је погодио. Тражена реч је реч коњ. Којим је поступком он дошао до свог циља? Полазећи од огромнога, безграничнога круга, који представља реч ствар и који обухвата све што је створено на земљи, он је обележавао сво.јим питањима све тешње и тешње опколне концентричне кругове око непознатог X, тако да га је напослетку пронашао у његовом сокровишту, то .јест у иоследњем кругу, најтешњем од свију, кругу врсте коњ. Све су овеЈречи: коњ, теглеКа животиња, домаКа животиња, неиреживар, четвороножац, животиња, живо биЛе, ствар, у исти мах апстрактне речи, али иостунно пространије, према томе апстрактније једна од друге. Има дакле хиерархије у апстракцији. Одмах се види корист коју директна метода може извући из овог ноступка, који није ништа друго до поступак класиФиковања. Треба ли протумачити апстрактну реч биљка? Ја имам само да захватим у подразделима над којима стоји та реч: дрво је биљка, цвет је биљка. Ако 1 Тен, 0 Иптелнгенцијн.

Питања.

Одговори.

Каква је то ствар? живо биће или мртав предмет? Животиња или човек ? Четвороножац ? птица? риба/? инсект? Преживар или непреживар? Домаћа или дивља животиња? Теглећа или за. ухрањивање?

Та ствар је: Животиња. Четвороножац. Неиреживар. Домапа животипа. Тегле&а.