Prosvetni glasnik

Б В Л Е Ш К Е

141

Г. Атанасије ЂорђевиК, свештеник у Извору, среза сврљишког, окр. нишког, . и г-ђа му Јевросима изволели су о своме трошку припремити све што треба за. овогодишњу прославу Светога Саве у школи изворској, такодаиз школске касе није издато ни једне паре на ову прославу.

Добросав Арапђеловић, Марјан МиловаповиИ, Ђура СтапковиИ и Лазар ЂаниК,.. из Витошевца, округа крушевачког, ноклоннли су из својих забрана грађу за новоподигнуту школску звонару.

Г. Милован Р. МаринковиА. , управник Управе Фондова, сећајући се села Ђурђева, у округу крагујевачком, као места својега рођења, поклонио је ђурђевској школи једно школско звопце.

Фонду сиромашних ученпка школе вукошићске, у округу нодршгском, изволели су приложпти о прослави Св. Саве : 1) прпложници нз Шапца 61'50, 2) чланови Вукош. Зем. Задруге 33'90, 3) Вукошић. Зем. Задруга 10, 4) Вукошић. Омладин. Позориште 5, 5) сељани из Вукошића 18'90, 6) Вукошпћске жене 1 -95, 1) Вукошићска Омладина 2'50, 8) ученици школе вукошићске 3 — Свега 136'75 дннара.

Г. Александар КојадиновиК, чиновнлк Министарства Финансија, за успомену^ на своје рођено место Ст. Аџбеговац, изволео је претплатити четнри ученика ст. аџибеговачке школе на књигу Шијачког »Кроз Восну и Херцеговину«. Управе школске и овим путем изјављују именованима своју топлу захвалност,

НЕЕР0Л.03И

1ЉУБОМИР КЛЕРИЋ

У скрхани стуб нросветнога храма, скорашње наше Велике Школе,. урезана су неколика имена, која и данае светде и дуго ће светлити. Са тих имена и наша скромна Велика Школа светлила је светлошћу правога Универзитета, била је и међу другим виђеним универзитетима виђена. Поред тих имена, светлих имена, ево се урезује још једно име г светло име Љубомира КлериКа. Пок. Љубомир Клерић рођен је 1844 године у Будим-Пештц; основну школу учио је у Суботици, гимназију у Београду. Године 1863уписао се у технички Факултет Велике Школе, а 1865 буде изабран за државног нитомца и послан у Фрајбершку Рударску Академију.' Године 1868 пређе у политехнику у Цириху, а затим у берлински универзитет. По свршетку наука буде постављен 16 декембра 1870 год. за писара Министарства Финансија, а 11 Фебруара 1872 год. уважена