Prosvetni glasnik

632

11р0светш1 гласнпк

већн издаци доћи иостуипо, па да ћс с тота бити иотребно да се и помоћ повишава постунно. Споменида тиме оправдава право нриватних виишх женских школа на даљи опстанак, шго оне допуштају тапно упоређете између светлих и тамних страна јавпих и ириватних школа. Отуда излази, да је за више женске школе у ве.шкој мери добро, да прпватне школе и даље остану поред јавних као н.ихова допуна. Зато се тражи потпуно. признавање година службе, кад наставници из приватних школа пређу у државну службу, уређење иензпја за наставнике и управнике, Финансиски додатак приближно у оној величини, како га показује школован.е деце у јавним школама, и одредба, која би одговарала правичности, о том шта ће биги, кад приватне више женске школе пресгану због огварања јавних. —• Један скуп родитоља ученнкаједне приватнс школе у Познан.ској тражио је градску и државну иотпору, — У Еенигсбергу су учитељице приватних женскнх школа молиле град да одреди годпшњи додатак за пензије. Скуп градских одборника рекао је: Не, због неповољнога Фпнансискога положаја града, као и због тога, шго потаору треба тражити од државе. Невољан положај иетената (награда од часа 50 пф . до 1 м.) признат је. — у.

НОВЕ КЊИГЕ

ТЈ^оЛ и екзреггтеп 1а 1пи рзГ}к>1одГји. Жр1као сћ*. Рајо К. КаЛозат1је\1с, ргауј с1ап Нгу. Рес1а§08ко-КпЈ1гетпо§а 2ђога и 2адге1зи и Атепбко§а Рб1ћо1обко§ Бги§1та, (1осепа1 ре<1а§08ко§а 1'аки11е1а и ^е\т-Иогки. ГЈги^п (Ио: Хаика о 81о2епт1 ројагата вуцезИ. 8 тпо^о зНка 1 1аће1а. ТЈ 2а§геђи. Как1ас1а N0*. Рес1а§08ко-КпЈ12е\по^а 2ћога. 1909. Цена? Рг1се. Кар18ао с1г. Јигај Типс. 8а зПката ос1 рго^. 0. 1текот1са. Кпјшпса га т1а<1е2. 1г <1аје Н гу. РеДапЈОбко -Кпјиеуш 2ћог. Кпј1§а К1У. П .2а§1'ећи. 1909. Цена?

ЈАВНЕ ЗАХВАДНОСТИ

Г. Коста ШевиК, инжењер државио ируге Дунав. Јадранске, локдонио је шкоди табаковачкој, у округу крајинском, 12 комада књпга у вредностп 10 дпнара, да се раздају добрим ученицима о годпшњем испиту.

Школп прњаворској, у Мачви, цослали су књнге за цоклон ученицима о годишњем испиту г.г. Михаило СамуровиА, трг., и Стеван И. Којадиновип, адвокат ив Шапца, у вредности петпаест дпнара. 7праве школоке и овим путем изјављују именованима своју топлу захвалноот. „Просветни гласник" излази у месечним свескама 04 0 и више таСака, на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 дин., задрг/ге земље 15 дин.у злату (рранака). — Преталата се шаље Учрави Држаине Штамиарије краљевине Србије у Београду. — Рукоаиси се маљу ј реднашгву (Министарство Иросвете и Црквених Нослова у Кеограду). Они се, на захтев аисаца, враћају.

Одговорни уркдннк ЗАР. Р. ПОПОВИ^

штампа државнп штимпаријд