Prosvetni glasnik

б е л е ш к е

881

Ђачки криминали. Написао Бож. С. Поповић. Издање Ужичког Обласног Учитељског Друштва. Штампарија и књижарница Љуб. М. Романовића. Ужице. 1910. Цена 0-25 дин.

ЈАВНЕ ЗАХВАЛ.Н0СТИ

Г. др. Младен ГрујиК, окр. мзикус, одрекао се свога ирошдогодишњег хонорара од 240 динара с тим, да се хо сматра као његов поклон Фонду сиромашних ђака прокуиачке гимназије.

Г-ђа Даница Дугиана Поаовића, управника Веоградске Задруге, изводела је подарити 6, а г. Димитрије МирковнА, трговад на Сави, 10 дииара, да се о годишњем испиту купе књиге за награду добрих ђака I раз. основ. шкоде на Сави.

Г.г. Стеван П. ЈовановиА, учптељ из Јовања, Антоније П. .ЈовановчИ, трговац из Ваљева, и Чедомир П. ЈовановиИ, трг. из Рогачице, окр. ужичког жедећи поднћи најтрајнији споменик својој доброј мајци пок. Иванци, која је иреминуда 21 јуна о. г., основади су прн шкоди варошице Рогачнце фонд својих родитеља под називом: »Фонд Иванке и Петра Јовановића трг. из Рогачице' с капиталом од (1000) једне хиљаде динара, а с циљем, да се ннтересом капитада овога Фонда помажу сиротни упеници и ученице исте шкоде. Сваке године на дан смрти њихове добре мајке полагаће дародавци фондовској благајници по (100) сто динара, док фонд не достигне суму од 1000 динара. Прву уплату су положили.

Г. Петар АндријевиК, војни нешадиеки канетан из Зајечара, поклонио је добрим ученицима IV разреда зајечарске основне шкоде два примерка »Народних Новина*, од Жив. О. Дачића, за 1910 годину.

Да шкода комирићска, у срезу рађевском, окр. подринског, не би никад оскудевала у спо.јим потребама, г. ДрагиА МуциА, економ и председнк онштине комирићске, даровао јс школи 600 дин., да се од тог новца образује један фонд , из кога ће се подмиривати школ. потребе, кад општнна није у стању предавати школи прирез, с тим, да се утрошени новац из Фонда опет истом врати кад буде општина школи предала прирез. — Овај је фонд и образован и његова правила потврдио и г. Министар просвете.

Г. Владимир РадојевиА , проФесор крагујевачке гимназије, поклонио је за књижнипу поскуричке шкоде, у крагујевачком округу, три књиге свога превода „Историја образованости". Управе школоке и овим путем изјављују именованима своју топлу захвалноот. „ Иросветни гласник" излази у месечним свескама од б и више табака, на велпкој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 дин., задруге земље 15 дин.у злату (франака). — Чреталата се шаље Уарави Државне Штамиарије краљевине Србије у Пеограду. — Рукописи, се шаљу уредништву (Министарство Просвете и Црквених Послова у Ееограду). Они се, на захтев аисаца, враАају.

Одговорни уредник здр. р. роповИЋ

штампа ДРЖЛВНВ штдмпариЈ-А