Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

627

у ПетровдЈ' (пожаревачки), Маринка Петровића, учитеља из Петровца. - ПБр. 9686 од 28-У1-1913. РАЗРЕШЕЊА УПРАВИТЕЉА Г. Миниотар Просвете и Црквеиих Послова разреишо је од уиравптељске дужности: Драгттниа Симића, уиравитеља основне школе у Шљивару (тимочки). — ПБр. 7306 од 20-У-1913. " Михаила Голубовића, уиравитеља основие школе у Петровду (дожаревачки). — ПБр. 9686 од 28-У1-1913.

РАСПИСИ ГОСПОДИНА МИЕИСТРА ПРОСВЕТЕ И ДРКВЕНИХ ПОСЛОВА

Дирег^торима средњих пп^Охла и управитвољима стручних ш^о,ла На основи члана 2. Закона о регулисању школскога рада, чл. 16 Закона о ч]ШОвницима грађанског реда и раеннса ПБр. 20116 од 4 октобра 1912 године, а с обзпром на нов рат због кога је сада иотребније но и за време рата са Турцима да сваки наставнпк који није на војној дужности остане у месту свога службовања и са иожртвовањем ради послове побројане у горе поменутом распису, наређујем: да сви наставници који нису на војној дужности и све наставнице остану и за време школског одмора у месту свога службовања и управљају се по поменутом распиеу. Ако би којн наставнпк или наставница имао изузетно какву неодложну потребу удалити се из места своје службе обратиће се молбом повереном ми Министарству. 0 извршењу ове .наредбе старешине ће водити рачуна п поднети ми свој извештај. ПБр. 9870 1 јула 1913 год. у Београду. Министар Просвете и Дрквених Послова, Љ. Јовановић с. р.

Дире^торима приватних средњих ип^о*ла Неки директори нршатних средњих школа примају приватне ученике на испит, а и многи ми се ученици и ученички родитељи обраћају молбама да доиустим њима или њиховој деци нолагањо испита у приватним средњим школама. Како се по члановима 50, 51, 52 и 53 Закона о средњим школама приватни испити полажу у државним средњпм школама то, на основи чл. 7 последње алине-е истога закона наређујем директорима приватних средњих школа, да од сада приватне учеиике не примају на испит, но их упућују у државне средње школе. Одступања од овога за ученике који су учили у