Prosvetni glasnik

Службени Део

269

Ова прелазна наређења, која се тичу само језика и ни у колико не засецају у историје књижеввости, вредеће за две наредне године. Ову наредбу Министарство Просвете саопштава Вам да је одмах уведете у жнвот. СНБр. 20266, По наредби Министра Проевете, 8 децембра, 1922 год. ШеФ Одсека за руске шкоде, у Београду, Генерални Инспектор, Рад. Кошутић, с. р.

Х1Л ДИРЕКТОРПМА КАДЕТСКИХ КОРПУСА Да би се сви наставници поверене Вам школе упознали с мојим реФератом о ревизији кадетских корпуса, који је Господвн Министар Просвете одобрио актом од 5/УШ о. г. (СН Бр. 11346), изволите наредити наставницима који добро знају српски језик да га поделе између себе и да га преведу на руски. Кад превод буде готов, прочитаће се на првој наредној седници Педагошког Савета. Члановима Савета, који желе да иск;»жу своје мишљење о реФерату, молим Вас да дате ногућност да то учине. СНБр. 20267, По наредби Министра Просвете, 8 децембра, 1922 год. ШеФ Одсека за руске школе, у Београду. Генерални Инспектор, Рад. Кошутић, С. р.

XIII УПРАВАМА РУСКИХ ШКОЛА Да би могло пратити рад Педагошких Савета у појединим руским школама, Министарство Просвете одлучило је да се записници са седница, од дана пријема овог акта па унапред, шаљу у тачном препису Министарству Просвете. Част ми је известити Управу о овом ради знања и равнава. СБНр. 20268, По наредби Министра Просвете, 8 децембра, 1922 год. ШеФ Одсека за руске школе, у Београду. Генерални Инспектор, Рад. Кошутић, с. р.

Х1ЛН ГОСПОДИНУ МИНИСТРУ СПОЉНИХ ПОСЛ.ОВА Госнодвне Министре, Од 4-ог новембра о. г., кад је Министарство Просвете узело руеке школе у своју управу, касе Државне Комисије затвориле су се. и управитељке и директори тих школа више од месец дана нису добијали иовац за наставничко особље и за издржаваае ученпка у интернатима. Глад је закуцала на врата руских школа, и јадна руска деца која су једва изнела главу из отаџбине да се снасу од гладне смрти, морала су јој ноново у очи погледати. Извештаји, који су стигли Мпнистарству, пуни су очаја. Школе се жале на оскудицу у новцу, а директор Руског Кадетског Керпуса у Сарајеву, 27-ог прошлог месеца, шаље Министарству овај телеграм: „Трошим последњи динар да бих известио о безизлазном положају корпуса и наставника". И ако је Државна Комисија око 20-ог новембра примала из државне благајне три милијона динара, и ако је, према одлуци Министарског Савета, била дужна у првом реду задовољити потребе руских школа, она то очевидно нвје учинила, јер је положај и ученика и наставника остао, и после 1-ог децембра, непрестано критичан. И једнима и другима је врло тешко, али наставницима је дозлогрдило. Нашавши се у туђини, без познаника и при. јатеља који би им се могли наћи на невољи, они су остављени сами себи. У Сарајеву