Prosvetni glasnik

784

Просветни Гласник

гошке и дидактичке праксе, као и модели, слике и планови школских зграда у Републици и на страни. При Институту постоји и јавна библиотека, намењена проучавању педагогике, њених помоћних наука и организацији пјколствз. Осим тога, Институт ће приређивати изложбе и јавна предавања, издаваће. књиге и периодичне публикације и одржаваће везе са сличним установама. Као информативни и пропагандистички лист, служи Институту месечник I /е$тк се5коз1оуепзкећо рес1а^о§Гскећо пзтауи Јапа Атова Котепчкећо, који је до сада изашао у осам добро уређених бројава. д и м. к.

Џемс Сали. — Прошлог месеца умро је Џемс Сали (8и11у), професор филозофије на лондонском университету, који је заузимао важан положај у развитку савремене психологије. Био је вођа старије психологије, која се инспирисала асоциационистима и емпиристима. Рођен је у Бринџвотеру 3 марта 1842. Студирао је у Немачкој, и био је под утицајем Лоцеа и Евалда. — Прво дело којим се Сали истакао као оригиналан мислилац, јесте Песимизам (1877). Најбоље дело му Тће Нитап Мтб. (1892), које спада у најбоље уџбенике генералне психологије. Психологија као општа теорија душе не може се, по њему, потпуно одвојити од филозофије; она има за циљ да онише психичке феномене и да изнесе њихову генезу и историју. Важно је његово разликовање унутрашњег и спољашњег искуства, психичких и физичких појава; истицање интроспекције као најважнијег извора нашег сазнања о менталним чињеницама; наглашавање немогућности извођења једног психичког факта из нервних радњи које су његов физички супстрат; и тако даље. Од вредности су му још дела Илузије (1895), Пролегомена за теорију о смешном (1900), 7 еорије смешног (1902). Сали се специализирао и у настави психологије, и његова Ручна ккига психологије за учитеље употребљавала се као уџбеник све дотле док није потиснута Стаутовом ручном књигом психологије. Као професор старао се о напретку психологије и извојевао је тој иауци независност на университету. Већи број студија о развитку детета прикупио је у књигу под насловом Студије о дешињству (1896), којом је знатно потпомагао развитак васпитања у Енглеској и другим земљама.

Књиге послане Уредништву: Голишан, приче из Индије. Енглески написао Рудјард Киплинг. Посрбио Д-р Никола Цвијановић. Са предговором Станислава Винавера. (Илустровано.) — Београд, издање књижарнице С. Б. Цвијановића, 1924. С. 192, цена 25 д. Д-р Војислав Бакић, Педагошко искуство. Ново, допуњено издање. (Педагогијска књижица, уређује Милан Шевић, свеска V.) — Београд, издање књижарнице Рајковића и Ћуковића, 1923. С. 52, цена 7 д.

Ч И Т У Љ А

сл. п.

БИБЛИОГРАФИЈД

Уредник, СВЕТИСЛАВ ПЕТРОВИК Душанова улица бр. 5, Веоград.

Државна Штамиарија Краљевине Срба, Хрвата и Сдовенаид, Београд,