Prosvetni glasnik
Општи део
829
храна. Вода: лака и тешка у домаћој употреби. Поврће и воће као храна. Кухињска со. Справљање домаћег сирћета. Шећер, со и сирће као средства за одржавање зимнице. Месо као храна. Сушење меса. — Масти: животињска и биљна. Млеко као храна. Млечни производи: сир, кајмак, јогурт, кефир и масло. Чување млека од кварења. Готовљење јела: супе говеђе, купуса са месом, посног и мрсног пасуља, паприкаша, ђувеча и папазјаније. Жита од којих се добија брашно за хлеб. Мешење и печење хлеба. Квасац пиварски и домаћи. Од чега се добија пелагра и њене последице. Врт: уређење, леје и ђубрење. Шталско и вештачко ђубре. Топла јела. Сејање и пресађивање расаде. Главне врсте поврћа за домаћинство. Плодоред. Заливање врта. Штеточиње у врту и њихово утамањивање. Неговање купуса, пасуља, кромпира, лука, патлиџана и др. Остављање купуса и других врста поврћа и зелени за зиму. Конзервирање поврћа за зиму. Кување пекмеза. Слатко и компот. Спрћмање чорбе од парадајза, зеља итд. Справљање са месом кеља, слатког купуса, келерабе, бораније, готовљење мусаке и пилава. III разред Домаћа живина. Неговање свију врста живине. Услови за добру живину. Живинарник. Перје од живине у домаћој употреби. Болести код живине: предохрана и спречавање болести. Природно и вештачко насађивање живине. Нега и храна пилића. Јаја као храна. Остављање јаја за зиму. Остављање теста за зиму (таране, резанаца), Справљање киселог теста и слатког теста. Готовљење јела: паприкаша са резанцима, резанаца са Месом и сиром, ташке. Кнедле са сиром и пекмезом. Мешење гибаннце, киселог и другог теста према приликама. IV разред Остављање сланине и меса за зиму. Топљење масти. Прављење кобасица, кавурме, крвавице и џигерњаче. Домаће књиговодство. Инвентар покућанства и рубља. Вођење домаћих прихода и расхода. Нега болесника. Болесничка постеља. Прва помоћ у несретним случајевима. Борба против заразних болести. Дужности млађих према старијима и обрнуто. Рад, одмор и игра. Развијање моралних осећања и дужности, Просветни гласник, бр. 8 о