Prosvetni glasnik

Општи део

607

1) да ли се инспекција веронауке врши у школи или богомољи, И 2) да ли су ученици, у дане инспекције, ослобођени другог школског рада или не. Поводом овог питања, а у смислу § 8 Закона о верској настави, објашњавам: Од стране претставника верских власти врши се инспекција веронауке у свима школама, само у школи, и то за време школског рада. Претставници верских власти споразумеће се са директорима и управитељима односних школа кога ће се радног дана инспекција вршити. За време инспекције веронаучне наставе ученици других одељења и разреда редовно ће посећивати часове по утврђеном распореду. Министар просвете С. Ћирић с. р.

47

Њ. Св. Патријарх Српски, актом број 942/35 године, затражио је да све школске власти у ресору Министарства просвете воде рачуна о томе да ли вероучитељи врше своју дужност према Цркви и да у конкретном случају, ако би се ко о своју дужност огрешио, извештавају односне надлежне епархијске архијереје.

О.н.бр.. 17012 9-ГУ-1935 год. Директсри и управител>и свих школа дужни су да извештавају надлежне епарх. архијереје, ако вероучитељи не испуњавају своје дужности према цркви. Поводом овога захтева наређујем свима директорима и управитељима средњих и средњих стручних школа, као и управитељима народних школа, да односну господу епархијске архијереје извештавају када вероучитељи у њиховом подручју не испуњавају своје дужности према Цркви, које су предвиђене у законима и постојећим наређгњима.

Министар просвете С. Ћирић с. р.