Prosvetni glasnik

Општи део

1$

Р А С П И С И 1 Надлештвима и установама у ресору Министарства просвете Пошто је извршена реорганизација Ми нистарства просвете према Уредби о уређењу Министарства просвете од 31 марта 1937 године и пошто су установљене посебне архиве за нова одељења, то од 1 јануара 1938 године треба акта, према њиховој природи, упућивати Министарству просвете на ове адресе: Министарству просвете — Општем одељењу I, „ „ — Одељењу за средње школе II, „ „ — „ за народне школе III, — „ за наставу IV, „ „ — „ за народно просвећивање V. О предњем се извештавате с молбом ради знања и управљања. По наређењу Министра просве.те, начелник Општег одељења Д. Јакшић с. р.

П.бр. 50783 29-ХН-1937 год. Од 1 јануара 1938 гог, треба акта, према њиховој природи, упућивати Министарству просвете на псменуте адресе.

Свима наредбодаЕЦима II степена, одељењима и отсецима у ресору Министарства просвете П.бр. 50564 Врховно државно правобрапиоштво у 30-ХН-1937 год. Београду, актом својим бр. 3085 од 22 деПравилно примењквање Дембра 1937 год., доставило је Миниетародредбе чл. 98 и 99 а ству просвете следеће: Закона о државиом ра- „Разматрајући опште услове и уговоре чуноводству. који ми се достављају на правно мишљење и примедбе у смислу §§ 4 и 5 Закона о државном правобраниоштву, подручно ми Врховно државно правобраниоштво запазило је да се неправилно примењују одредбе чл. 98 и 99а Закона о државном рачуноводству. 1) Чл. 99а Закона о државном рачуноводству гласи: „Ако би набављач или предузимач захтевао продужење уговореног рока за испуњење своје обавезе и ако би му се тај ршк могао продужити, онда ће му се приликом ликвидовања набавке, радова итд. у корист Инвалидског фонда- одбити од рачуна, од сваке хиљаде динара вредности уговорене набавке, радова, израде итд. по два динара дневно за онолико дана за колико му је и испуњење обавезе продужено. Ово продужење мора се тражити десет дана пре истека уговореног рока. Ова се одредба мора унети у сваки уговор. Ако би га у испуњењу обавезе о року смела несаN 2*