Prosvetni glasnik

656

Просветни гласник

Да се ово не би и убудуће догађало, а да би се отклонили нежељени приговори, господин Министар просвете под IV Бр. 7981 од 25 јуна 1939 године наредио је: 1) да краљевске банске управе — просветна одељења уколико она купују књиге за шмоле и сиромашне ученике на подручној територији, не врше никакву набавку уџбеника све донде док о томе претходно не добију одлуке наставничких већа дотичних школа односно срезова; 2) да при избору уџбеника управитељи школа ни у каквом облику не врше притисак на наставнике, већ да о томе доносе решења наетавничка већа према свом нахођењу а по постојећим прописима; 3) да се, уколико је то могуће, у једном већем месту, срезу, за поједине разреде узимају једнообразни уџбеници, како се родитељи не би оптеретили сувишним материјалним издацима. Краљевске банске управе — просветна одељења, школски надзориици, управитељи и наставници народних школа, имају се строго придржавати овог наређења, а за свако огрешење о исто сносиће пуне законске последице. Предње изволите саопштити банским и среским школским надзорннцима, управитељима и наставницима народних школа. По наређењу Министра просвете, в. д. начелника Одељења за наставу М. Гогић с. р.

62 Господии Министар просвете, под IV Бр. 7374 од 5 јула 1939 године, донео је решење: да се казна у одлуци С.н.бр. 17432 од 4 јуна 1935 године којом је Видошевић Драгутин, бивши ученик VII разреда Реалне гимназије у Славонском Броду, кажњен изгнањем из свих средњих школа у Краљевини без права на полагање приватних испита, измени утолико што се Видошевић Драгутин кажњава изгнањем из свих средњих школа у Краљевини с правом на полагање приватних испита, према § 43 тач. 4 Закона о средњим школама. По наређењу Министра просвете, в. д. начелника Одељења за наставу М. Гогић с. р.

IV Бр. 7374 6-УИ-1939 год. Видошевићу Драгутину мења се казна — у казну изгнања из свих средњих школа с правом на полагање прнв. испита.