Radničke novine

* оЈгговорие храднзис Драгзав Лаочав»&, иовзшар,

,Г'утсаберг* Мил*** IX Ст«фа»ов*ђ* — Н»*,

5) У исто време аустријанци су имали нових неуспеха, Пшемисл је пао и цела Галиција је у руским рукама. 6) Улазак у борбу трећег противника, турске војске, није ни у колико поколебао снагу руске војске, и, не узевши ни једног војника са аустро-немачког фронта, велики кнез Никола у декембру месецу успео је да на Кавказу однесе одлучне победе са трупама, које су већим делом биле трупе другог реда. Дакле факта утврђују на најсигурнији начкн да је руска војска, пошто је решила тешке проблеме за време ратовања од осам месеци који су њој били стављени у задатак; потпуно у стању да изводи офанзивне операције под најбољим условима, које ће јој осигурати и лепо време, и да са нама заједно на сигуран начин дође до крајњег резултата, заједпичке пвбеде. ЗД МИР Конгрес енглеске Независне Радничке Партије Конгрес енглеске Независне Радничке Партије који је ових лана одржан у Норвичу усвојио је са 118 гласова протиз 3 резолуцију којом се позиоа енглеска олада да саопшти одмах услоое под којима би била склона да злпочне прегоооре за мир. Конгрес је у исти мах осудио два члана Партије који су узели учешНа у агитацији за уписивање добровољаца у војску. Како Не се свршити? СитуациЈа на европском бојном пољу и њени изгледи Енглески политичар Хигер Белок држао је ових дапа у Манчестру један го■ор о ситуацији на европском бојишту. Његово је ммшљење у овоме: Критичан мо*енат наступиће крајем пролећ« или почетком лета. У то доба ће Енглеск« бвцити на западно бојиште највеће контипгенте своје војске; руска балтијска пристаништа очистиће се од леда; а можда ће и Дарданели дотле бити пробијени. А у исто времв, и Немачка и Аустрија бвциће на бојно иоље и последње неупотребљене снаге. На Истоку, Немци оће да заузму Варшаву; на Западу — да задрже провинције које су заузели. И доиста, рекао је Белок, Немци од Октобра нису готово нимало потиснути са западнога бојишта. А оно нешто тсрена што смо гу спечалили не значи ништа кад се сравни са жртвама које смо поднелн. Ако се не пробије немачки фронт, и ако Немци заузму Варшаву па пошљу велика појачања на Запад, победа ће бити њихова. Пшемисл има значај другога реда, а Карпати неће изменити етвар само ако падне Варшава. Што се тиче Дарданела, није баш несумњиво да ће бити пробијени.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

(ТЕЛЕГРАМИ ПРЕС-БИРОА)

ПОД РАТНОМ косом

Милан Топаловић књижар из Ужица

26 марта умро је у Ужицу друг Милан Топаловић, књижар. Умро је на војној дужности, као комесар тамошње болнице. Покојни Милан био је врло озбиљан, солидан и симпатичан човек, и н»ма тешко пада његов губитак. А пада нам још у толико теже што је то био један од нвјсввеснијих, нвјвреднијих и најпреданијшх ревизора Радничких Новина у целој Србији. И у име целог радничкога покрета, и специјално у име редакције и администрације Радничких Новина, ми изјављујемо наше искрено саучешће његовој дубоко ожалвфћеној породици.

СИНОЂНИ ТЕЛЕГРАМИ Борбе на Карпатима Петроград, 29 марта. У Карпатима, у правиу Ростаки, одбили смо, 27 марта, јаке непријатељске снаге ( које су нас нападале у више махова. |Напредовали смо мало и развили жестоку борбу у пределу кланца Ужока у коме се непријатељ још држи. Заузели смо 3 топа и заробили око 700 војника. У правцу Стрија одбили смо непријатељев напад на фронту Розошач—Ораворик—Коза! новка—Авсанка и наиели непријате|љу огромне губитке. Од 26 марта непријатељ држн положај 992; сусе| Дни положаји на Козиновки у нашим су рукама. На осталим фронтовима није било никакве промене. Санитетске мисије за Србију Лондон, 29 марта. — Сер Р. Пеџет наименован је за главног комесара Црвеног Крста за помоћ Србији. Хитна лекарска помоћ за СрбиЈу прикупљена је и биће послата најбржим начином. ГЈредставници енглеског , француског и американскогк Црвеног Крста одржали су недавно састанак, на коме су израдили план о знатном повећању болница Црвеног Крста у Србији. Апел учињен у Британији, наишао је на најбољи пријем. Између Руса и Немаца Петроград, 29 марта. — Званично. 28 марта у пределу Сувалки, згробили смо више дееетина војника и отели 4 митраљеза. Истога дана Осовјец је бомбардовап од 8 ч. у јутру до 6 ч. увече са гранатам* од 8 палаца. Артилерија је са утврђења одговорила наносећи једној непријатељској опсадној батерији озбиљне губитке. Немци су покушали да помоћу четири сплава, пуштена кроз канал Гуда, дигну у ваздух мост који води у тврђаву. Сплавови су са експлозивима делимице уништени артилеријском ватром, делимице нису ни дошли до места. ј У пределу Едвабна билајежива борба :по рововима, с применим саперских ра■ дова и с бацањем бомби. У пределу села | Елешки, на пугу за Колно-Мишињец, на! ша је артилерија изазвала страшну екс! плозију. Код села Бромијерж, јужно од I Дробина, да десној обали Висле, било је ' омањих борби. — На доњем Нареву заробили смо један немачки аероплан са два авијатичара. ЈУТРОШЊИ ТЕЛЕГРАМИ Нема муниције? Лондон, 30 марта. — “ Њу-Јор\шка Трибуна„ јавља из Омаха да су Сири воза са топовском ' муницијом прошли кроз ову станицу, сваки од ових возова имао Јв 20 вагона. Према .Њу-Јоршком Тајмсу" ј г. ЈЈеман, велики фабрикант муни' ције у Њу-Јорку изјавио јс да јс, кад је нсдавно био у Ливсрпулу, добио поруџбину од 700 милиона, али да му је ту поруџбину било немугућно извршити, пошто американске фабрике не могу више да производе. Г. Леман је додао, да се рат мора на јесен завршити услед недостатка муниције.

Званична потврда о Венизелосовом повлачењу из политике Атина, 30. марта — Краљ је предао председнику кабинета и влади писмо које му је упутио г. Венизелос и у коме бивши председник тражи од краља да демантује владину изјаву, према којој краљ није делио мишљење Венизелосово о уступању Кавале. • После министарске седнице, која је одржана поводом тога, краљ је примио г. Гунариса. Владин одговор је предат г. Веиизелосу 25 пр. м. Тврди се да влада остаје при својој ранијој изјави. После тога г. Венизелос је конферисао са својим присталицама и изјавио им, пошто влада и даље демантује његову изјаву односно држања краљевог што се тиче уступања Кавале, то је он принуђен да се дефинитивно повуче из политичког живота. Америка, Јапан и Кина Токио, 30. марта. — Званичли лис тови демантују да је американска влада протестовала против јапанских захтева у Манџурији. Јапански посланик у Пекингу тражио је од кшеске владе да предузме енергичне мере против бојкотовања јапанске робе. Експедиција за Дарданеле Париз, 30. марта. — Званично —Експедициони корпус за Исток под командом генерзла д’Амада и који је извршио своју концентрацију у Бизерту, да би довршио своје опремање, прешао је свој пут под најбољим условима. Он је био 2 прошлог месеца готов да пружи своју помоћ савезничким флотама и екглеском експедиционом корпусу, али, очекујући, било је потребно да не остане и сувише дуго на транспортним бродовима. Услед тога он је и примио гостопримство које му је било понуђено у Египту. Француске трупе су се искрцале у Александрији и улогориле су се у близини пристаништа. Оне се ту одмарају и усавршују своју организацију. Оне су у могућности да се без одлагања укрцају за сваку тачку где би њихова помоћ била потребна. Сногра коју је генерал д’Амад извршио оставила је најбољу импресију на све присутне. Слабо дејство немачке блокаде Лондон, 28. марта. — Адмиралитет саопштава да су од објаве блокуса под- , „ , Ј ‘ о л. Оо пииии' зндарски и цимермаиски потрсбни морским бродовима, од 8. фебруара по НаДНИЦИ. С у одмах, плата добра. Јавити се новом, немачке крстарице, мине и под- 1 “ морски бродови потопили тридесет трговачких и 6 рибарских лађа. Тровачке лађе износиле су укупно 100.987 тона а тонажа рибарских лађа износила је 1203. За то време дошло је и отпутовало 10.194 лађе више од 300 тона.

Грци аустријски лиферанти! Лондон, 29. марта. — „Дели Њусу“ јављ>ају из Атине да јс савезничка флота зауставила 27. марта грчки брод „Елефтериос" који је долазио из Амсрике и одвела га је на Малту. Највећи део товара на лађи био је намењен АусгроУгарској. Сва роба, намељена АустроУгарској, искрцаиа је пре поласка овог пароброда. Атентат на египатског султана Лондои, 30. марта. — Рајтероса агенција доноси из Каира ове детаље о атентату на Султана: Кад је једна личност из свите султанове приметила да један човек трчи преко улице, она је позвала жандарма, који је ударио злочинца по руци у моменту кад је он пуцао, тако да је куршум ударио у кола. Атентатор је одмах ухапшен и равнодушно је одговарао на питања која су му постављена, тврдећи да је Султан тиранин и да заслужује да буде убијен. Изјавио је да нема саучесника, да је с предумишљајем извршио своје дело и да је у Каиро дошао да убије султана на дан његовог ступања на престо, али тада је бнло сувише света на улици и није могао да му се приближи. ИЗ ДАНА У ДАН Америчани за удовице и децу. — За 1198 леја, што су другови из Америке послали (а у тој суми и 130 леја што је приложио друг Раковски) за помоћ удовица и деце погинулих, рањених и болесних другова, добивено је на каси Српско-Француске Банке 137770 динара у српскоме новцу. Са толиком сумом за сад Партија располаже за горњу сврху. Наше саучешће. — Другу Вукосаву Стокићу, тежаку из села Усије округ пожаревачки, а сада редову у нишким резервним трупама, умрла је Мати. Изјављујемо наше саучешће другу Стокићу. Несрећан случај. — Друга Драгол^уба Стефановића, абаџију, прегазио је воз на прузи Ниш—Пирот. Изјављујемо наше саучешће његовој тешко ожалошћеној породици.

Купујте и читајте „Радничке Новине"

О Г Л А С И , т|) ДРАГОЉУБА ЋОСИЋА поЈиДШП требује више радника за мушки и женски посо. Кнез Михајлова улица број 6 Београд. 9—10 МпгШ ГР СВ1Ш| она ) ко } и ' ,а штазнаоомом рШЈШ ОО другу_ Милу Гошковићу, гимпазисту I Бсоградске Гнмназије, који сс у последње време нвлазно као избеглица у Јагодини Да се јави Јакову Б. Нахуму, Пресбиро. Ниш.

Лазару Рацковићу, инжињерско оделење Вардар. ске Дивнзије. 1—5 Једаа рјш I јачу из Соко Бање, плата по II алекснначкој класн, посао сталан. 1—3

На Кавказу Петроград, 31. марта. — Званично. Наставак саопштеља о операцијама на Кавказу. — Руске трупе са фронта Чорок, с колоном која је предузела офанзиву од Ордануча, коначпо су одбиле Турке с наше границе. Савлађујући невероватие тешкоће, по снегу, подносећи оскудицу по рђавом времену, оне су половином марта срећно свршиле свој задатак. Предели Транс-Чорока и Оровина могу се сматрати као дефинитивно напуштени од Турака.

Опанчарека Задруга уВдаеотинцу потребује раднике. Зарада је добра. Намирницс су у овом месту јефтиније и зараза ке плада. 4-5 Господину Е. Ефремијадееу санитетском поручнику прн VIII рез. болници. Господинс Докторс, нс могу да пропустим прнлику а да вам и овим путем пс заблагодарим на Вашем труду, заузимању и лекарском знању које сте уложили те да мог сунруга спасете од опаке болести пегавог тифуса. Што је мој супруг потпуно оздравио имам једнно да заблагодарим Вама, госиоднне докторе. Поштује Вас 1—3 Настасија Ђ. РадопановиН