Radničke novine

<4*%«*ч*-* оагогјОЈра* Дрхгзш * мжш&

се батинају двојицаЗнаших другова, који су изашли као већ прездравели, да прошетају по Лесковцу и стрелишту. Један од те двојице наших другова да не би био тучен воловском жилом као војни обвезник, који је и рањен у овоме рату, успео је да избегне из полиције, а други друг који је остао, био је испребијан на мртво име не само воловском жилом, већ и песницама по образу и глави од апсанџије поднаредника Малише, који је помагач арамбаше Цакића. Овај поднаредник прима и нопац од затвореника, који из страха од његових немилосрдних батина плаћају по 5—10 динара, да их не туче. Ми смо за овог злогласног арамбашу дознали још и од самих сељака у околини Лесковца, да када је држао под закуп имање и порту цркве св. Петке, да је сваку стоку: овцу, јзгњад и друго што је дошло у његово подзакупно имање, самовласно одузимао и задржавао за своје благо. Противу тога насилннка ових дана жалили су се Врховној Команди и многи грађани лесковачки, јер њему није доста што се извукао у позадину, и ако може да биволу реп истргне. Ми указујемо на овога арамбашу Врховној Команди, заједно са његовим помоћником, поднаредником Малишом, за награду за учињена до сад дела, да видимо да ли може нешто том господину и сама Врховна Команда.

Ф Е Љ Т О Н

Црича о једном мдину Затегнућу данас мојој лири жице Да опевам повест једне воденице. ....Мислим да ће сваки од вас да се сети Једне ретке земље на овој плавети; А да не мислите да је илузија, Рећићу вам одмах да је то Страдија. Она има млин свој, ко углед културе. У ком чешће бесне олује и буре, И у њему преко стотине млинара, Чија је надница петнаест динара. Клепет увек чујеш испод њеног трема, Али у њој брашна — никад, никад, нема!....

Ето, то је кратка повест старог млина, Кога неки зову погрешно: Скупштина.. М. Д. Несторовић

Купујте и читајте „Радничке Нозине'

За Радничке Новине — ДОБРОВОЉНИ ПРИЛОЗИ —

На дан прославе 18 априла: Богосав Спасенић 5 д.. Мнлош Стојзиовић опанчлр 2 д„ Миле Ђукановмћ опанчар 10 д., Снма Бојовић опанчар 10 д., Миша Васић кафеџија 5 д., Благоје Стани.мировић седлар 1 д., Влајко Н. Таднћ обућар. радник 2 д, Драгутин Гордић абаџ. радиик 1 д, Милорад Лазаревић 10 д., Живојин Мллденовић П) д., но 5д.: ј Видоје Павловнћ, Стрзхиња Јовановић, Сиасојс Ђу! кановић, Светозар Којић, Здоаико Марковић; ио 4 д.: Чедомир Софронијевнћ, Недел,ко Ђокић; по 3 д.: Влајко Ћировнћ, Митар Срећковић, Милија Лукић, Живорад Јаковљевић, Живојин Мишић, Драгослав Јовановић, Радомир Ружичић; по 2 д.: Светолик Радовић, Драгутии Поповић, Живко Лукавнћ, Тодоснје Живковић, Милован Ђурић, Милорад Милнћ, Мика Лазаревнћ, Првослав Васовић, Данило Марковић, Обрен Марковић, Иван Стапковић, Будимнр Милаковић, Мита Дедпн, Мнрко Глишнћ, Милун Петровић, Грујица Живковнћ, Матија Караџнћ, Мн.исав Бранковић, Војиелав Богдаковић, Жнвојип Ђокић, Светозар Анчнћ, Душ«н Марковић, Рада Алемпијевић, Снма Симић, Милан Павловић. месарскн радник; по 1 л.: Влада Николић, . Ненад Радовановнћ, Станимир Варагић, Мплосав ј Радмиловић, Мпладнн Миханловић, Ђорће Симић, Мплутнн Перић, Лука Лукић, Драго Јелнчић, Ђор1)с Радић, Драги Цвијовић, Милета Мптровић, Драги Дерковић, Милош Лазић, Милинко Андрмћ, Велнмир Ранковић, Пантелпја МарковпН, Радосав Ристивојевић, Средоје Глигоријевић, Љуба Ђорћевкћ, Миомир Иикитовић, Спасоје Марнћ, Урош Стефановић, Петар Остојић, Нснад Гошић, Живојнн Петровић, Новица Тодоровић, Иван Танасковић, Ђуро Богосављевић, Радован Глмшић, Божо Стефановпћ, Мнлнвој Ерчсвнћ, Ненад Стсфановић, МнлннкоДучић, Миливој Ристић, Драгиша Мнловић, сви опанчарскн радницн.

свудр исти Малтретирање сиротиње у Скопљу Нису само београдска и нишка општкна места где се малтретирају мајке и жене сиротих војних обвезиика. И у Скопљу није ништа боље. Шта више тамо као да је догрдило, бар колико је судити по овоме писму које смо добили са потписом сиротињске жене :. Уредниче, „Тежак и чемеранживот који прежив-љујемо нагони нас да Вас молимода пиДЈете како се дрско поступа с нама, сич^Јњом у овдашњој општини. Одређена нам је месечна помоћ од 10—15 динара. Али кад одемо у општнну да трзжимо, враћају нас кући с речима да дођемо после два три дана, јер је, веле, кредит затворен. Кад поново дођемо, онда нас благајник упућује председнику а председник благајнику, па тако и подне дочекамо. Али им је мало то што се с нама играју, него нас и погрдннм речима сбасипају. Марширају нас напоље с речима : Ко вам је крив што сте сиротиња I И тако ми јаднс кукавице умиремо од глади која сдвоје, а која с троје деце, док-председннк и благајник и не хају за паше патње".

ПОСЛЕДЊ

(ТЕЛЕГРАМИ Г1РЕС-БИРОА)

ПОД РАТНОМ косом

Момир Ђуракић дрводељски радник из- Чачка

Дугогодишњи благајник пододбора дрводељских радника у Чачку, друг Ђуракић погинуо јс, као обвезннк I позивз, на Мачковом камену. Нека му је светао помен међу друговима I

Глиша Вукомановић столарски раднпх из Чачка

6. марта прсминуо је у ужичкој болници друг Глиша Вукомановић, који је био обвезник XII пука II позива. Члан свога пододбора и врло вредан члан Партије, оставио је жену са 2 мале кћери без нкаквих средстава. ИЗ ДАНА У ДАН Верени. — Другарица Босиљка Антић, кројачица из Сврљига, верила се с г. Ђорђем Благојевићем, председником општине бурдинске. Наше честитање, Иаше саучешће. — Нашем другу Васи Златарићу, стругару Младеновачке ложионице, умрла је 24 т. м. у Нишу ћерчица. Доугу Васи и његовој пцродици изјављујемо наше саучешће.

СИНОЂНИ ТЕЛЕГРАМИ Бугарска мобилише Софија. 28 априла. — Наредбом министра војног позван је известан број резервних официра на једномесечну вежбу, рачунајуИи од 1-ога маја. Сем тога позване су на двадесетодневну вежбу три класе резервиста пешадије, који припадају свима дивизијама. Руси гоне Немце Петроград, 27 априла. — Саопштење главнога генералштаба. — 26 априла настављена је успешно наша офанзива у области Швли на пространом фронту. Наша коњица је успешно напала ноћу 26 априла код станице Жејми баварску коњичку дивизију, потпомогнуту једним пешадијским пуком пруске гарде, која се налазила источно од наших трупа, које су оперисале у правцу Кејдани—Бејсагола и гонила је у стопу неколико десетина врста. На левој обали Њемена и на фронту Нарева влада потпуно затишје. На левој обалн Висле одбили смо једаи непријатељев напад иа ушћу Ниде. С француског војишта Париз, 27. апрнла. — Званички коминике од 27 априла три часа по подне. Одбили смо три нова немачка напада северно од Ломберцида. Источно од Св. Ђорђа наши марински стрелци освојили су пољско добро Иниом, које су Немци били јако утврдили и једно утврђење | источио; заробили су ЗОвојника. На Денкерк су ујутру око 6 часова пале две гранате. У северној области Араса очували смо значајне тековине, о којима је јављено у синоћњем коминикеу. На осталом делу фронта, а нарочито у Аргони и Ачзасу код Силакервасера води се и даље артиљеријска борба. Немци напредују у Галицији Петроград, 27 априла. — У западној Галицији водила се 25 и 26 априла борба поглавито на фронту Фељепоље—Новотаљец. Непријатељ је после огорчених бораба успео у области Кросно да пређе преко реке Вислока на њеном горњем току. Руски успеси на Кавказу Петроград, 27 априла. — Генералштаб кзвкаске војске саопштзвз: 25 априла у области Трансчороха и у правцу приморја долазило је само до обичног пу- ( шкарања и чаркања. На средњем току' Чорока наше су трупе заузеле области Аркикс и Тева. У правцу Олти-а наше су труне истерале Турке из њихових позиција и од-

бациле су их на југозапад. У своме наглом повлачењу Турци су оставили многе шаторе и муницију. Иа једном месту наше су трупе заплениле пуковску архиву. У правцу Уздариза Турци су одбачени јужно од кланца и наше су трупе заузеле села јужно од кланца Тапариза, У осталим правцима није било никакве промене.

ЈУТРОШЊИ ТЕЛЕГРАМИ

Са нашег војишта Крагујевац, 28 апркла. — У току 26 априла четири пепријатељска аероплаиа летела су у правцу Брзе Паланке. У своме лету они су бацили неколико бомби, које нису причинили никакве штете. Наша је артилерија гађала аероплане и то је дало непријатељу повода, да отвори артилеријску ватру на положаје код Текије. Том приликом кепријатељ је тукао и саму варош Текију. Наша је артилерија убрзо ућуткала непријатеља. Како је његова батерија била постављена више старе Оршаве, неколико наших зрна пало је и у варош Оршаву. Овога пута ми смо се уздржали од бомбардовања Оршаве, али, ако непријатељ буде и у будуће тукао отворену варош Текују, ми ћемо исто тако тући варош Оршаву. У току 27 априла била је краћа артилеријска борба на положајима код Београда према Дунаву, у којој је наша артилерија врло брзо ућуткала непријатеља. Протест америчке штампе Париз, 26 априла. — Америчка шгампа једнодушно захтева од вашингтонске владе да уложи енергичан протест због торпедоваша „Лузитаније". „Њујорк Трибјун" подсећа на случај оне америчке лађе уништене у Хавани, која је довела до рата између Сједињених Држава и Шпаније, па додаје да амерички народ неће данас заборавити грађанске жртве „Лузитаније“ и да неће опростити Немачкој као што није опростио ни Шпанији. „Ворлд“ пише: Нн један акт није толико увредио америчко јавно мишљење и толико погодио престиж Немачхе, колико уништење „Лузнтаније*.

Французи одржали јучерање тековине | Париз, 28 априла. — Службени коминике од 27 априла, 11 сати вече гласи: Северно од Араса одржали смо крај свих | немачких против-напада сву нашу јучерању тековниу и па извесним местима задобнли с.мо терена. Укупан број за! робљеника у три сата по подче износио : је више од три хиљаде, међу којима је један пуковиик н четрдесет официра. Јуче и данас запленили смо више од 10 топова и 50 митраљеза. Одбијен је немачки напад северно од Бери-о Бак као и напад у шуми Ле Претр. Цепелин над Енглеском Лоидон, 25 априла. — Изнад вароши I Вестклиф и Саусенд, на ушћу Темзе лејтео је један немачки цепелин и бацио на | њих око шездесет бомби и ако су те ва| роши само морска купатила. Једна жена јје убијена. Материјаана штета износи шест хиљада фунти стерлинга. Руско повлачење Петроград, 28 априла. — Службени коминике од 28 априла гласи: У крају теснаца Ужока непријатељ јс извршио безуспешан напад 25 априла. Непријатељ нас је у густим колонама жестоко напао на ланцу планине Јаворника, на горњем току Ломнице. У једном сектору пред нашом позицијом у којоЈ су биле две чете, непријатељских лешева толико је било пред рововима да чете нису могле гађати из митраљеза. Чете су изишле из ровова, отвориле ватру и покосиле непрнјатеља. Истога дана, непријатељ је после огорчене борбе приморао наше одељење код села Залевики да се повуче лево од Дњестра. 26 априла наше авангарде прешле су Дњестар и напале непријатеља на утоку Стрија. Заробили смо 4300 непријатељских војника и запленили један топ и више митраљеза. Италија и Турска Париз, 29 априла. — Последње вести из Рима нотврђују, да ће први акт Италије бити објава рата Турској и одрицање уговора закључених у Лозани и Уши-у о анексији Додеканеских острва. Та ће се објава правдати чињеницом, што је Турска изазвала свети рат у Триполису про-" тиву Италије и шго се нише турских официра налазило међу побуњеницима. У том случају Италија би отпочела сурадњу са савезницима у операцијама противу Дарданела и изазвзла би на тај начин Аустрију и Немачку да јој објаве рат. ОГЛАСИ Два абаџиека радника потребни су одмах. — Посао сталан. Награда по тарифи. Радомир Ивановић и Друг

2—2

ЧАЧАК.

За опанчаре шншарку (баламут) Та папПпгДо све сорте коже мешикске као оа ПаПуЏИЈе „ беле за постапе 00 табат/р еав матсријал за пзраду коже као; <Ја ; и иг\С Екстракт, рибљи зејтнн, дегра, фарбе разне и т. д. Може се добити код Јакова Карија, Житни трг, Ниш. 2—3 Кожарска радња Садватора Голдштајна из Ниша — ирепоручу ■ је своје стовариште, потрошачима Ђонова крупоиираних, Брандзола лаког, Бокса црног н у боји, американског Шевроа, Анголака и гуме Форевер по вео.ча солндним ценама. На захтсв потрошача шаљемо и поштом до 50 килограма на повуку. 6-20 ]\АО ПИ ОР сваК11 она Ј К 0 Ј И би ма шта 1 1 заа0 за Комнена Аидрнћа, каменоресца из Горње Топлице као обвезник Ц-ог позива шумадиске дивизије Х-ог допунског или прекобројног пука, да то јави Мнливоју Ђорђевићу, службенику телеграфа код кога се и његова жева са децом. 2—3

ПОтребујен радницу

која је вична шнти сламене шешире на машнни. Јавити се Краљевића Марка' 50. Нјгш, 2—3

Нашем добром и никад непрежаљеном сину. супругу н зету Цетру Цветановићу рез. нареднику 11 пука, II позива — званичннку нишке желез. радионице даваћемо 40-то двеини парастос у Нишкој Сабориој Црквн 1 МАЈА ове год. у 11 сатн пре подне. Моли.мо сродннкс и пријатеље да изволе присуствовати овом тужном помену: Ннш, 23-1У-915. Ожалсшћенн: Отап, Лазар 11ветановић. зем. из Гор. Душннка; супруга, Ефтернија; ташта, Катарнна, удова бнв. доктора Захарија; брат, Богосав Цветановић и остала родбина. 1-2