Ratnik

ЗАКОНИ, УКАВИ И ПРАВИЛА _ 575

Тако ће се:

У рубрику „Каквог је природног дара“ — ставити оцена дара у опште. Треба међутим и овде знати, да није довољно дати оцену односно овога са једном речи нН. пр. са уобичајеним речима, добро, прилично, или средње, чиме управо није ништа ни речено, већ треба опстојателно описати, на шта се овај дар клони, као н. пр. ако је неко даровит за учење страних језика, или ако се ова даровитост клони каквој нарочитој науци, као што је: поезија, математика, или друга која наука, или има особитог дара за цртање, за буд коју вештину ит.дД. особито ако је који даровит у писању и ако је написао какво дело, ваља овде дело именовати,и навести с каквим је успехом исто написано; што се обично оцењује према распространењу дела.

Тек код оних само, вод којих је дар по све природан и неодликује се ничим од сасвим обичних људи, довољно ће бити ако се каже само, „обичан“.

У рубрику „Какве је способности у опште“ — ваља ставити, како способност — умну и моралну,тако нарочито и ону Физичку. Овде треба да је сва моћ човека тако представљена, да. се он из ње управо види и познаје; треба н. пр. овде ставити . да ли је човек још снажан и крепак, лак и окретан и движим или је у опште тром, или обрван годинама старости, малаксао тежак или млитав, и тешко движим; из чега тачно треба да се може да зна, да ли је по својој Физичкој моћи способан за, службу у опште, и за службу у пољу и рату. Нарочито даље. да ли вешто пуца и гађа из пушке, и пиштоља, да ли је добар јахач, пливач или гимнастичар. Оцену душевне и моралне способности, треба у овој рубрици изложити тако, да се посредством ње зна карактер и душевна моћ лица н. пр. да ли је лице карактера чврстог и постојаног, усталачког и предузимљивог, који се неда лако поколебати, или слабог и поводљивог или јогунастог, или чиста, отворена, или скривена и подмукла, да ли је поуздан или непоуздан у својој речи и т. д. Напослетку треба овде изложити, да ли је способан да предводи трупу, да је управља и руководи, и у којој и до које чести, да ли има само чисто способности војничке за ово и дакле само за то да је управља и предводи, или је ова скопчана и са способношћу за уредно и тачно администрирање трупе, односно неке чести ове.

РАТНИК КЊ, П. Св. Х. 58