Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 615

7. Орбија.

Србија је на средини северног Фронта, нашег полострова.

Но не само што је на средини, него што је на ударцу оне светске струје из Европе у Азију, њен је положај најзначајнији од свију суседних јој покрајина, на све четири стране света; и, находећи се у наставку оне важне бразде средњег Дунава, она је на стицају најважнијих комуникација измеђ средње Европе и југоистока, скупљајући их све ва центруму полострова, где се стичу и најглавније планинске баријере овога земљишта.

Ову њену важност и огромни значај чини поглавито Морава. -

Погледајте на карту.

Дунав, ова најважнија европска артерија, окренув од Пожуна к југу, у истом правцу води и струју сваковрстних односа суседних му земаља, Ал код Београда он навија на исток, да се наскоро урије у ону величаставну сутјеску, чувено дунавско ждрело, које као зид затвора и омеђава попришта подунавским народима. Долина пак Мораве, која је у правцу тог средњег Дунава, може се сматрати као“ наставак не само долини његовој. него и као наставак Тиси, тој другој важној и големој воденој бразди у пространој угарској низији.

(Ово би већ довољно било, да Морави осигура њену премоћну важност међ осталим долинама суседних покрајина; ал Морава има још нешто, што јој овечава надмашни значај на овом полострову.

Као год што је она у правцу са севера на југ наставак Дунаву и Тиси, тако исто, а у истом правцу, има и она наставка даље у долини Вардара и Марице, које својим доњим крајсвима упиру у Бело море и Дарданеле, тако, да од Цариграда или Солуна, па све до Беча или Пожуна, имате једну, скоро непрекидну бразду, као центрипеталну осу, око које гравитирају сви односи овог