Ratnik

639 НАУЧНИ И поучНИ део |

средствима снабдевена. Колико би времена и каквих срестава требало, па да се опсадни парк без икакве жељезнице до Париза довуче.

Да се нужде у пољским болницама подмире, жељезнице су незамењиве. Како се брзо препуњене пољске болнице помоћу њих испразне, колико је завоја, лекова, вина и т. д. превежено у Француску! Не само из Немачке него и из целе Европе, па чак и из Америке шиљане су милоште рањеним ратницима, тако, да они у "у пољ. болницама нису никакву оскудицу трпили. Каква велика пожртвовања свуда бејаху, најбоље покавују велике количине милошта и поклона, који су војсци пошиљати. Често није било лако жељезницама да их превуку. и заиста су неки тек доцне, а неки нису никако војсци ни предати, јер није имало за њих удобног места, у вељевницама, пошто је било потребно за друге ствари. На, послетку помоћу вева жељезничких и поштанских, могућа, је била тако грдна преписка, измећу домовине и бојног поља, и да многе мале Флашице ракије, које је истина било забрањено — неузимајући у обзир безбројну множину већих сандука, — на праву адресу дођу.

'И ако се ови транспорти, појединце посматрајући, нечине тако знатни, да се неби на више пролазни линија могли савладати, то ипак укупно узимајући, захтевају велики трошак у материјалу и радној снази. Ипак на немачким жељезницама није било никаквих тешкоћа, но на оно мало жељезница заузете земље, ужасно се саобраћај нагомилао. Треба помислити само на број возова, који су имали да прођу дневно пругу Фруар - Блбме, Она, је једина жељезница, која је до конца 1870. у непрестаној веви са бојним пољем остала т. ј. у толико, у колико су биле оправљене друге пруге. Сви дакле влакови морали су овом пругом пролазити, па било да они иду у Амијен, Париз, Орлеан или Дижон.