Ratnik

636 НАУЧНИ И поУЧНИ ДЕО

И за непосредно подкрепљење трупа у борби употребљавани су, жељезнички влакови. Тако су Пруси 16. пешачку бригаду (86. и 96. пук) од Шариза преко Рајна у (Св. Кантен одправили, те је ту учествовала у борби Улаз Јануара, При операцији прве војске разни су транспорти жељезнички испраћани од Амијенса за Руан и обратно. Интересантно је напоменути, да је капетан Шмид, 1. пољ. арт. пука, непосредно од Кенигсберга у Прајској дошав до Најенкирхена ставио се са својом батеријом — 4. лаком — главној команди на расположење, где је участвовао у битци код Форбаха, истина у резерви. Франдузи су одправљали жељезнички транспорт у мањем, те да би бореће трупе непосредно подкрепили пли да се поједина оделења изненада појаве гди устреба.

Такав један транспорт извршен је "~, Септембра у испадној борби код Меца са добрим успехом,

12. Француски јегерски батаљон превежен је жељезницом до предела Пелтра, где је западно од тог места тренутно искренуо и у сајузу са 84. и 97. пуком и 14. јегерским батаљоном истерао Шрусе из Крепи-а и Пелтра, Њељезница око Париза обилазећа, доносила је подкрепљења чак до у ватру, па је чак и офанзивно радила са својим оклопним и с једним топом снабдевеним локомотивима, тренутно појављујући се и опет исто тако брзо изчезавајући.

Французи су у неколико случајева употребили жељезнице и за то, да се помоћу њих одступајуће труле у позадности концентришу што брже и лакше. Најпознатији је такав транспорт трупа Мак Махонови после битке код Верта. Следеће увимам из дела пруског главног генералштаба и 2. свеске „Меце Мињатзеће Ваег“:;

1. Кор је превежен од Монса (између Невшато и Шомона), Жоанвиља и (в. Дизијера у логор код Ша· лона (10 миља од пр.. Транспорт, који је почет 4.