Ratnik

ПОСМАТРАЊЕ О ЖЕЉЕЗНИЦАМА 639

"Ове мере осигурања биле су врло нужне, пошто су се појавиле многе чете Франктирера (добровољаца) у последњем пределу, Мерти у горњем Елзасу, као и на горњој Марни и Масу. Снабдевање опсадне војске пред Паривом ишло би ужасно тешко, да је Франктирерима испало за руком, да прекину ове пруге ма и за најкраће време.

У пределу око Париза још у почетку опколења, (Сегштипе) нестало је ране са свим, осим вина, и тек велиликим напрезањем, одржавањем вашара и пошиљањем коњичких команада, да у удаљенијим пределима реквиришу, пошло је за руком, те се набавила потребна рана за, војску. Дакле одржање жељезнице бејаше безусловно животно питање за опсадну војску пред Паризом.

По томе природно је, да се веће војске у маршу жељезничких мрежа придржавају, а нарочито, ако је дотични предео сиромашач или је већ исцрпљен. И тада се може осигуравати раном само довлачењем из позадности.

У кретању, баш и кад су војске на близу, наилази се при израни на тешкоће, али већ мање, јер земља, скоро увек даје доста хране. Али при напрасној обустави операдија, неизбежно би наступила оскудица, кад не би жељезнице или бар веће колоне, по добрим путовима, доносиле нужне потребе у свему.

Огромни тренови пређашњих времена н. пр. за време Наполеоновог рата у Русији, нису данас могући, јер би војску у покретној брзини јако задржавали; дакле жељезнице морају их заступити.

Посматрање марша П. војске од Меца за Орлеан показује, како се војска снабдева, кад нема сопствене жељезничке везе. Она је одмарширала од Меца са пуним провијантним колима, које су се после опет на линији Блеш-Дижон попуниле. Оскудица се је имала одклонити исцрпљењем земље и са — на 2.400 кола — дотераним парком, а у Орлеану се имао подићи централни резервни

РАТНИК КЊ, М, ов. Х. 42