Ratnik

652 НАУЧНИ И ПпоуЧНИ део

одбрану, треба свагда да се узме као основни (нормалан) профил, обим да околности недозвољавају да се други профил подитне, но онај у сл. 4. Но баш кад је време мало, можемо бити принуђени да се задовољимо и са профилом сл. 3. али у опште, за утврђења оваке сорте, сматрасе профил сл. 4. као најмањи (минимум).

У оваквом профилу, кад је изложен управној артиљеријској ватри, посада је заклоњена против свију удара падајући под углом „ т, је 26 У, степена, Овде могу бити 4 врсте заклоњене: једна, стоји на банкету, 2 седи на басамацима рова, четврта. па Ану рова. Заклон може још бољи бити, ако што сигурније направимо унутарњи нагиб.

Спољни и унутарњи ров имају исту површину проФила 8" 20 (820 квадр. десиметара). Унутрањи ров горе широк 8" 60 и дубок 1705: нагиб један (вид. слику 5) има 8 басамака сваки висок 0:85. Спољни ров широк торе од прилике 8750, дубок 1“, натрб природни (т је под 45 степени нагнути),

Нужна земља за насип (грудобран) износи 77 98 на један метар дужине (7"“ кубни и 9830 кубни десим.).

Овај је профил за Фронт, а за стране утврђења може бити профил сл. 6, који се од сл. 5 разликује што је овде узлаз на банкет природно нагнута земља, у место басамака, и што на оба нагиба унутрањег рова направљени су басамаци високи и шпроки као што слика покавује. Према томе нужна земља за грудобран износи 47" 50 (т. је 7 кубни метара п 500 вуб. десиметар) на један метар лужине грудобрана.

Овај је профил (ел. 6) најјачи но захтева и више времена. У сваки ров. долазе по 3 реда раденика што чешће, дужом утврђења, које чини да на сваког човека дође рада 1744 (1 вубни метар и 410 кубни десиметара или што је исто 1440 кубни десиметара). Како пак један радник може на сат, у средњу руку, да ископа на,

=