Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 907

"Јер да се официру овако удаљеном одузима сабља, а без сабље да носи официрско одело по улицама и приватном животу као у свему слободан, неслаже се са његовим официрским стањем у ком и као удаљен остаје. А да се поред губитка, извесног дела плате, излаже трошку за набавку грађанског одела, неможе бити цјељ ове казне, после које официр заузима, своје службено звање. С тога наређујем:

„Да се официру удаљеном од звања по осудн дисципл. суда неодузима сабља и да се овако удаљени официри у свему носе као и официри у недејству,.

Према овоме распис од 31. Маја 1575. Фл 2881 има се сматрати да је изгубио важност, јошт онда, кад је уредба о војничкој дисциплини ступила у живот.

19. Новембра 1879. год. Београд.

Министар војни, потпуковник,

Јов. Мишковић с. р.

Министарство војно

ЕМ 9553.

186.

Свима командама и вој. надлештвима.

Под 1. Јуном и 14. Децембром 1864. год. ЕЛ 2914 и 4796 министар војни решио је, да се за војне канцеларије у место лојаних, мили свеће употребљују, и да се на сваку собу, у којој се канцеларијски послови израђују, има рачунати и из= давати месечно по једна Фунта стеаринских свећа.

Оволики пак утрошак свећа одобрен је с тога, што су се онда искључиво свеће употребљавале за осветлење канцеларија, и што је искуством доказано, да је иста количина потребна била на ту цељ.

Данас пак употребљује се гасно осветлење скоро за све војне локаде, које је много економније, па се може и за кан-