Ratnik

979. НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

граница, онај заклоњени простор који подаје неви опкоп познате висине.

У опсадној војни, примена ових правила, од стране опсадника и опсађених, на опкопе пили на неравности земљишта (топуешел5 (е фегтајп) познате једној и другој страни и добро одмерене (еп геретбз), донеће изврсне резултате. Е

Опсадник ће их употребити, заједнички са ватром своје артиљерије, те да смета наоружању тврдиње, да брише (чиста) сакривене путове где се спремају напади, и да приуготови јуриш.

Опсађени употребиће их заједно са ватром градске артиљерије те да брише прилазне опкопе (фтапећбез Фарртосће), да успори радове око шеминмана, да спречи подизање батерија, да приуготови испаде и да туче Фронт напада (нападачев).

Али, при борби у отвореном пољу, примена ових правила постаје тежом. И доиста, нападач оперира на терену који му је нелознат: често му је тешко да оцени даљину која га раздваја од неког опкопа. и скоро му је немогуће да тачно определи висину грудобрана, размере бедема (бегте рјет) и т. д.

Зато оно правило које прописује упут за пупање' (талце] де Пт), да се оцени отстојање и да се за један милиметар увећа диоптер одговарајући том отстојању, биће задовољавајуће у највише случајева.

Једна примедба узгред. Упут за пуцање (табл. бр 10) означује зоне (просторе) по дубини којих може да се креће човек средњег раста под заклоном грудобрана одређене висине. Али ова заклоњена зона тиче се само метака избачених у правцу управном на грудобран.

' Ма да уопште читаоцима «Ратника» није познат Француски упут за

гађање, ипак то неће сметати ни мало добром разумевању целог овог чланка. Пр.