Ritam

NA TRAGU NOVIH ZLODELA

U studijima na svim stranama sveta su YAZZ (snima novi alburn), JESUS AND MARY CHAIN (rade na novom materijalu, prvom od 1987.), TEARS FOR FEARS (još uvek završavaju svoj treći LP), THE KINKS (zabavljaju se u svom studiju), AR KANE (petljaju sa novim „pesmama”), BROS (snimaju vokale za drugu stranu), LIZA MINNELLI Goš nezavršena ploča u produkciji Pet Shop Boysa), HOUSE OF LOVE (dovršavaju miksovanje jednog od najželjnije iščekivanih drugih albuma u skorašnjoj rock istoriji), PINK FLOYD (filmska muzika), THE BLUE NILE (druga ploča, sedam godina posle prve), GREEN GARTSIDE iz SCRITTI POLITTI (solo album), ROBERT PLANT (demo snimci 1 još demo snimaka, već ko zna koja tura), te PSYCHEDELIC FURS, SQUEEZE, THE WOODENTOPS, ITS IMMATERIAL, FUZZBOX, BEATMASTERS, CHRIS DE BURGH (ovaj poslednji ima snimke uživo), HAPPY MONDAYS, MIGHTY LEMON DROPS, ALISON MOYET, kao i povratnici i „povratnici” TED HAWKINS, BARCLAY JAMES HARWEST, URIAH HEEP, PETER HAMMIL, ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA, NAZARETH i ponovo okupljeni FISHER Z i SPECIAL AKA Svi planiraju izdavanje albuma do kraja godine. Naša deca će imati o čemu da čitaju.

DUPE JE VIDELO ANĐELA

Notomi ovisnik o stanovitim količinama opijata, vise ]*ЗЦа uhićeni Nick Cave, 24. avgusta objavljuje svoj prvi roman „And The As Saw Angel” u kdanju kuće Black Spring Press. Redovni čitaoci drage nam novine „Ritma” znaju da to nije prvi spisa teljski poduhvat ovog Berlinca australijskog podrijetla pošto su izvode iz njegove prve knjige stihova i eseja „King Ink” mogli blagoizvoleti pročitati u našem trećem broju. Za vašu informaciju, „King Ink” je do sada prodat u tiražu od preko 7000 primeraka, Glavni junak Nickove nove knjige je Euchrid Eucrow, fizički deformisani dečak niskog kvocijenta inteligencije koji raste u religiozno dominantnoj sredini. Prve reakcije, posle pretpremijernih čitanja izvoda iz romana u Siđneju, Amsterdamu, Beču, Frankfurtu i Los Andelesu su izuzetno povoljne. TAYLOR HACKFORD, domaćoj publici poznat kao reditelj filma „Oficir i džentlmen”, pre nego kao producent „La bambe”, započeo je rad najošjednom muzičko-filmskom projektu - biografiji RAY CHARLESA IN MEMORIAM: KING TUBBY

Osbourne Ruddock, poznatiji kao King Tubby, pao je kao žrtva revolverskih hitaca ispaljenih u njega iz neposredne blizine u predgradu Kingstona na Jamajci, kada je pokušao da se odupre pljačkaškom napadu. King Tubby je bio značajna figura u reggae muzici još od šezdesetih godina, najpre kao vlasnik jednog od prvih uličnih zvučnih sistema - Home Town Hi-Fi, da bi kasnije postao poznati producent i miks-master specijalizovan za tehniku zvanu dub. Sa Lee „Scratch” Perry-jem je radio na pionirskom albumu „Blackboard Jungle Dub” (1974) koji slpvi kao prvi stereo dub album. Izmedu ostalih radio je i sa Harry Muddyjem i Firehose Cres, no njegovo najpoznatije ostvarenje je ploča „King Tubby Meets the rockers Uptown” Augustus Pabla koju je nedavno diskografska kuća Shanachie reizdala na GD-u.

IMATE LI GRAMOFON?

ASCAP (Američko društvo kompozitora i izdavaća) sprovelo je istraživanje koje je trebalo da ustanovi ko su muzički heroji današnjih rock heroja došavši do nekih iznenađujuih otkrića. JERRY GARCLA, očito čovek dugačkog pamćenja, spomenuo je daje pre svih obožavalac „Irving Berlina... moj omiljeni kompozitor, čiju „Russian Lullaby” sviram sa Grateful Dead. Strašna stvar!”, te Cole Portera, Hoagy Carmichaela i Jerome Kema. SUZANNE VEG izabrala je „Lou Reeda zbog njegovog stava. Leonard Cohena zato što ima petlju da bude poetičan. Petera Gabriela zato što je jedinstven i Lotte Lenya zato što je jedinstvena”. MADONNA je izjavila da su njene dve najveće inspiracije: „Karen Carpenter i Nancy Sinatra. Karen je imala najčistiji glas koji sam do sad čula. Potpuno sam pod uticajem njenog osećaja za harmonije”. DAVID BYRNE je .predao dugu listu na kojoj su i Andy Warhol, Joseph Campbell, Randy Nesman, James Brown, Hank Williams, David Bowie, Pete Seeger, Duke Elington i Celia Cruz

REBEL, REBEL

Beležimo jedan privremeni povratak: STEVE HARLEY, nekada pevač i predvodnik COCKNEY REBEL (koji nemaju veze sa Cockney Rejects i nisu nikad svirali trash speed metal, već veoma originalnu glam rock iz sredine sedamdesetih) održao je, osam godina posle svog poslednjeg povratka, sasvim dobro posećen „sou” (njegov izraz upotrebljen ovom prilikom). Posetioci su bili pomalo zatečeni saznanjem da je Harley proveo nekoliko prethodnih godina studirajući Englesku književnost (na kraju i diplomiravši), te da Virginiu Woolf smatra „najvećim ljudskim bićem koje je ikada živelo”. Izvedeni repertoar obuhvatio je i drhtavim glasom otpevanu pesmu Traveling Wilburysa - „Not Aone Anymore”, pored starih favorita „Mr. Soft”, „Come Up And See Me”, „Judy Teen” i „Sebastian” (posvećenu prvobitnom basisti Rebelsa, Paul Jeffreysu, koji je svojevremeno na grub način raskinuo sa grupom, kao što je nedavno na grub način otišao i iz života, poginuvši u avionu koji se usled eksplozije podmetnute bombe srušio na škotsko mestašce Lockerbie). Nikakvi planovi o novom povratku Harley nisu obelodanjeni, mada je on u osamdesetim već dokazao da je još uvek sposoban da privuče pažnju publike uspešni („Phantom Of Opera” singl).

15