Ritam

RED, HOTANDBLUEje ime TV specijala koji bi trebalo da posluži za prikupljanje sredstava za borbu protiv SIDE. Najavljeni su U 2, David Byrne, Sinead O’Connor, Annie Lennox i Neneh Cherry, čiji je nedavno objavljeni singl "I’ve Got You Under My Skin” uvod u ovu akciju. Ta pesma, ako i sve ostale planirane za ovaj poduhvat, jedelo legendarnog kompozitora Cola Portera.

KONCERTI

FUGAZI Zagreb, Galerija Studentskog Centra 22.10. (Na Ritmovoj karti muzičkih zbivanja u SAD ovaj bend predstavlja sadašnji sinonim za Vašington i jedan od najsvetlijih tačaka u tom delu sveta uopšte. Ultrarockerski izdanak američkog hardcoreakoji nipošto ne biste smeli prevideti ovog meseca.) MISSION Ljubljana, Hala Tivoli 22.10. Zagreb, Domsportova 23.10. Beograd, Pionir24.lo. ("Braćo i sestre...") RAMONES Ljubljana, Hala Tivoli 28.10. Zagreb, Dom sportova 29.10. (Napokon u Jugoslaviji jedan od najuticajnijih bendova sedamdesetih - ljudi odgovomi za izgled trećine klinaca koji slušaju rock muziku.) SISTERS OF MERCY Zagreb, Dom sportova 8.11. Beograd, Pionir9.ll. Ljubljana, Hala Tivoli 10.11. (Posle jednomesečnog pripremanja evropske turneje, u Zagrebu, gotski bogovi mraka izlaze iz skrovišta da još jednom pokoresvet. Ne očekujte samoubistva.) HELIOSCREED Zagreb, Galerija Studentskog Centra 12.11. (Jedan od osnivača kalifornijskog sastava Chrome koji je početkomosamdesetih spadao u najznačajnije istraživače zvuka s one stranerocka.) VICTIMS FAMILY Zagreb, Galerija Studentskog Centra 14.11. (USA Hardcore originale, per favore.) SUZANNE VEGA Zagreb, 25.11. Beograd, 26,11. (Kraljica japijevskog folka promoviše svoj, nedavno i kod nas objavljeni LP Days Of Open Hand

BOŽE SPASI KIM G О RDON

Sonic Youth u YU Supersonicultrameganoiseshuttle po imenu Sonic Youth prizemljio se na ljubljanske Križanke u sklopu svetske promocije nove ploče Goo, kao jedno od najfanlastičnijih prikazanja iskonskog rock’n’rolla na jugoslovenskom tlu, ikada. Nimaloslučajno,svejepočelo sa Hendrixom i završilo se Beach Boysima - sa razglasa, naravno. U tak okvir stali su i predgrupa Babeis In Toyland, a potom joć malo nastave istorije u vidu Television i Richard Hell & Voidoids sa ozvučenja. I na kraju, Sonic Youth. Babies In Toyland su sveženski sastav iz Minesote koji je, uz Dickless, Scrawl, L 7 i Lovedolls, jedan od najeksponiranijih u naletu novih ženskih sastava. Njihov feministički "grunge" (debi album Spanking Machine za Twindone producirao je Jack Endino, kućni producent Sub Pop) pokazaoje i vrline(jasno definisan zvuk) i mane (prešarolike pesme), alije, u svakom slučjau, razgalio2ooo prisutnih. Devedeset minuta neverovatnog zvučnog tripa kroz najsvetlije trenutke sopstvene prošlosti i Goo sadašnjosti, potvrdili su našu davnašnj u slutnj u da u Kim i momci poslednji živi kardinalni rock sastav koji hoda ovom planetom. Od semena zla posadenog u arhetipske tonove (poput Briana Wilsona), ргеко šamanskog egzorcizma kroz zvuk (poput Hendrixa), do posvete Richardu Hellu (Torn Violence'), Brianu Wilsonu (Sister), Caren Carpenter (Tunic) i velikomučeniku J Mascisu (Schizophrenia), nastupSonicsaje beskrajno dobra zabavazavrištanje, slamming i stagediving, alije i promišljena sinteza uporiSnih mesta rock istorije u svojevrstan trash performance. Definitivan dokaz da je pre više od decenije prekinuta nit kolosalnih i istorijskih njujorških rock sastava dobila svoj nastavak u Sonic Youth.

U svom narednom broju, vaš najdraži magazin podariće vam ekslkuzivni intervju sa ovom grupom (Buca Popović). Dotle, njihovo poslednje remekdelo Соц pojaviće se, zahvaljujući Jugotonu u nasini prodavnicama. Ulopite se uzvuku. G. P.

15